Kungen vill flytta Nobel Center

Kungen vill flytta Nobel Center
Nobel Center. Bild: David Chipperfield Architects.

Kungen har lagt sig i planerna för Nobel Center.

”Det går ju att flytta Nobel Center”, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Drottning Silvia föreslår en folkomröstning.

Byggvärlden har rapporterat om planerna för Nobel Center. I senaste numret skriver vi om att Statens Fastighetsverk, SFV, har överklagat detaljplanen, något som är ytterst ovanligt att de gör.

Och de är inte ensamma. Opinionen mot byggnaden, med väl tilltagen volym och placerad där de gamla tullhusen nu står på Blasieholmen, är stark.

Både kungen och drottningen är positiva till att man tar privata initiativ för att hedra Nobels minne, men har en del synpunkter på Nobel Center.

”Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och att vrida åt olika håll”, säger han i intervjun.

Om färgen på den mässingsliknande fasaden säger han: ”Den blir kraftig. Kraftig färg. Dominant. Väldigt dominant”.

Kungen oroar sig också över Nationalmuseum framtida utveckling, precis som SFV gjort i sitt överklagande.

”Museet har ju varit trångbott och det har talats om att det skulle kunna byggas något på baksidan. Men nu börjar det bli lite trångt”, säger kungen till DN.

Att kungaparet genom sina åsikter skulle kunna ändra byggplanerna är inte troligt eftersom det, enligt Roger Mogert, stadsbyggnads– och kulturborgarråd i Stockholm, är ett demokratiskt fattat beslut. Han säger till DN:

”Det är tråkigt att kungen inte tycker om huset. Men nu är detaljplanen fastslagen och den demokratiska processen, där kungahuset inte är en del, har gåtts igenom”.

Susanne Lindh, vd Nobelhuset, svarar så här i ett mejl:

”Jag kommenterar inte hovets uttalanden i sak. Vi har lyssnat och hämtat in synpunkter under resans gång. Kungen och drottningen har informerats om Nobel Center på samma sätt som alla andra. Fullmäktige i Stockholms stad har nyss gett klartecken efter en demokratisk process. Det är staden som bestämmer över vad som ska ske på deras mark. Vi är nöjda med utformningen och stadens beslut. Förändringar nu innebär ett nytt projekt och att börja om igen.”