Landmärket – Borås säkraste hus

 
  • Landmärket – Borås säkraste hus

    Landmärket – Borås säkraste hus

Föregående
Nästa
 

Detta är en annons från Hagab AB

Borås högsta hus syns tydligt söder om genomfartsvägen.
81 lägenheter och 22 våningar, där ventilationen är utformad efter senaste brandskyddskrav.

Ett spektakulärt hus till det yttre, men de brandtekniska lösningarna bygger på beprövad teknik som huvudsakligen finns samlad i Hagabs Resque-sortiment för säker brandgasevakuering i höga hus.

–      Utmaningen ligger i att hålla trapphus och hisschakt fria från eventuella brandgaser, för att snabbt kunna evakuera stora mängder luft, säger Per-Anders Johansson på VVS & Miljö AB i Jönköping, som dimensionerat ventilationen.

–      Trapphuset och hisschakten är separerade, och även hissarna fungerar som evakueringsvägar vid brand.

Kraven på brandskydd är speciella i byggnader över åtta våningar. Vi har anlitat Hagab som har stor kunskap och produkterna med hög säkerhet och kvalité  som krävs för att skräddarsy lösningar enligt analytisk dimensionering, som förordas av Boverket.

–      Till Nejlikan, som landmärket i Borås heter har vi levererat tilluftsfläktar som placerats i källaren för att skapa övertryck i trapphus och hisschakt, berättar Anna-Karin Pettersson, säljare hos Hagab.

–      Längst upp i byggnaden där brandgaserna snabbt ska kunna tryckas ut finns evakueringsspjäll som öppnar vid brand eller spänningsfall. Detta i kombination.

–      Övertrycket hindrar eventuell brandgas att spridas i övrig ventilation, tack vare tryckhållningsspjäll på varje våningsplan, förklarar Anna-Karin Pettersson.


”Troligen Borås säkraste boningshus om det börjar brinna”, sa en styrkeledare vid räddningstjänsten i Borås i lokaltidningen när huset invigdes.

Fakta brf Nejlikan
Byggherre: Hökerum Bygg AB
Arkitekt: Sjögren Arkitekter, Göteborg
Våningar: 22
Lägenheter 81
Inflyttning: 2015Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!