Nyheter

Lansering av verktyg stoppas efter brist på halvledare

Festool skjuter fram lanseringen av tre nya batteriverktyg på grund av brist på halvledare. Foto: Festool

Festool flyttar fram lanseringen av tre nya produkter. Anledningen är bristen på halvledare, som ställer till det vid tillverkning av batteriladdare.
–  Vi har fått besked av vår leverantör att de har annullerat vår order, säger Matias Petrén, pressansvarig Festool Sverige.

Festool har sedan tidigare aviserat att de ska lansera tre nya batteriverktyg för byggbranschen. Pressmeddelanden gick nyligen ut till media med information om nyheterna. Nu meddelar Festool istället att de måste flytta fram lanseringen av produkterna. Anledningen är bristen på halvledare och mikroprocessorer som slagit hårt mot flera branscher under pandemin. 

– Vi hade gjort en beställning och fått den bekräftad. Men igår fick huvudkontoret i Tyskland besked från leverantören att de måste annullera vår order. Det här innebär att vi inte kommer att kunna producera tillräckligt med batteriladdare, berättar Matias Petrén.

Det är just batteridrivna produkter som påverkas. 

–  Vi har fortfarande möjlighet att tillverka våra befintliga batteriprodukter, men lagret räcker just nu inte till för några nylanseringar. Våra sladdprodukter påverkas inte heller.

Lanseringen av de nya verktygen måste nu skjutas upp. 

– Vi arbetar för fullt med att få tag på de delar som det är brist på, men vi kan i dagsläget inte ge något besked om när produkterna kan lanseras. 

Produktionen av själva verktygen är redan i full gång men för Festool är det inget alternativ att lansera dessa utan batterier och laddare. 

– Att sälja nakna maskiner enbart till kunder som redan har våra batterier och laddare känns inte rätt. Risken är stor att det då skulle uppstå missförstånd och irritation bland våra kunder, samt en komplex situation för våra återförsäljare, säger Matias Petrén.

På Festool, med fabriker i främst Tyskland och Tjeckien, har man känt av materialbrist även tidigare under pandemin, som en följd av tillverkarnas nedstängningar och nedtrappningar. I våras drabbades företaget av en liknande incident. Produktionen av två nya skruvdragare som lanserades i april fick stoppas redan efter en månad på grund av brist på komponenter. 

– Men de två produkterna kommer vi att återlansera i februari. Tillsammans med vårt övriga sortiment av batteriverktyg har svenska hantverkare alla möjligheter att arbeta sladdfritt med maskiner av högsta kvalitet, säger Matias Petrén. 

Halvledare:

  • Halvledare, vardagligt även kallat datorchip, är av grundläggande betydelse inom elektroniken och ingår i dioder, transistorer, datorer, mobiltelefoner, bilar och nästan all teknisk utrustning.
  • Kisel, är ett vanligt halvledarmaterial. Det leder inte ström lika bra som ledare men utesluter inte heller strömledning som en isolator.
  • De största tillverkarna finns i Sydkorea och Taiwan, men även i USA och Kina.

FAKTA Festool:
•  Ett varumärke av elverktyg, tillbehör och förbrukningsmaterial i premiumsegmentet från Tyskland.
•  Kunderna är främst professionella hantverkare inom bygg, snickeri, måleri och plattsättning.
• Familjeföretaget grundades 1925.
•  Huvudkontoret ligger i Wendlingen, Tyskland.

•  Koncernen har ca 2 700 anställda.
• Produktion av produkterna sker framförallt i fabriker i Tyskland och i Tjeckien