Nyheter

Lettiska byggjobbare <br></br> får avtalslön

Nu slipper byggnadsarbetarna hos UAB Svekalitas bo i en container. De ska även få rimligare löner. Byggettans ordförande är nöjd.

— Det känns väldigt tillfredställande. Ingen ska behöva bo och arbeta under så usla förhållanden, säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande, i ett uttalande.

Efter ett tips från allmänheten gjorde Byggettan en razzia i början av augusti hos det lettiska byggbolaget UAB Svekalitas. Resultaten var dystert och visade på usla arbetsförhållanden för de sju byggjobbarna från Litauen.

De tvingades arbeta elva timmar om dagen, sex dagar i veckan till en lön på 45-50 kronor i timmen. Deras bostad var bland annat en lastbilscontainer uppställd på rivningsområdet mellan Liljeholmsbron och Årstabron i Stockholm.

Nu har företaget kommit överens med facket. Lönen har höjts från 45 kronor i timmen till 125 kronor i timmen. De får dessutom traktamente. Pengarna kommer att betalas ut retroaktivt.

Byggettan och företaget har kommit överens om att fackklubben ska kontrollera att de nya lönerna inte försvinner hos någon mellanhand utan verkligen hamnar hos litauerna.