Nyheter

Litauiska byggjobbare bodde i container

Sju litauiska byggnadsarbetare jobbade elva timmar per dag, sex dagar i veckan och tvingades bo i containrar. Det avslöjades vid en razzia byggfacket genomförde vid rivningsarbetet av gamla Vin & Sprit-byggnaden i Årsta i Stockholm.

Byggettans razzia på onsdagen visade på slavliknande arbetsförhållanden för de sju byggjobbarna från Litauen, rapporterar SVT. Rivningsarbete elva timmar om dagen, sex dagar i veckan till en lön på 45-50 kronor i timmen. Boendet: en containerliknande barack och en husvagn uppställda på rivningsområdet mellan Liljeholmsbron och Årstabron i Stockholm.

— Det är en form av indirekt slavhandel. Människor tas hit och utnyttjas, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggettan, till SVT.

Företaget Brunzells ansvarar för rivningsarbetet i Årsta och säger till SVT att man är helt ovetande om byggnadsarbetarnas situation. Företaget som anlitats har i sin tur anlitat ett annat företag, vilket enligt Brunzells ägare Christer Brunzell gör det ”svårt att styra” hur arbetet utförs. Till Aftonbladet säger han att han utgått från att de anställda fått vanliga löner och att han nu ska försöka åtgärda bristerna.
— Jag kommer att undersöka möjligheterna att anställa dem själv och fixa nytt boende, uppger Christer Brunzell till Aftonbladet.

Det var allmänheten som tipsat Byggnadsarbetarförbundet om de litauiska arbetarnas situation.