Nyheter

Lobbar för friskvård

Johan Skoglund. Foto: Anette Jansson-Bougt.

JM:s affärsidé är att bygga bostäder i kommunikationsnära lägen. Dagens storstadsbor vill gärna ha spårbunden kollektivtrafik runt hörnet.

För JM:s vd Johan Skoglund är det minst lika viktigt att ha nära till tennisbanan som till tunnelbanan.

– Att vara i bra form är en förutsättning för att klara av jobbet, säger han.  

Det är måndagsmorgon och Johan Skoglund har precis avslutat en match i JM-tennisen. Han är fortfarande blöt i håret när han tar emot oss på JM:s huvudkontor i Frösunda. Varje vecka har han ett par stående tider i Råsta tennishall. Men dessa är långt ifrån hans enda tillfällen till motion.

– Den här veckan har jag haft någon idrottsaktivitet varenda kväll, samt några morgonpass. Det vågar jag knappt berätta för då undrar väl folk när jag hinner jobba, säger han med ett leende.  

Johan Skoglund har jobbat på JM sedan 1986 och haft befattningar som bland annat platsingenjör, projektledare, regionchef och affärsenheetschef. Sedan 2002 har han varit vd och koncernchef. Det är lång tid på en post som det kan blåsa på. Johan Skoglund har sett till att undvika stormar.

– JM är ett speciellt företag. Det har funnits sedan 1945, men aldrig gått med förlust. Ni läser väldigt sällan om oss i samband med exempelvis mutskandaler.

På kontoret hänger fotografier över projekt som JM byggt. Essinge udde, Liljeholmskajen, Kungsängen i Uppsala… En stor del av arbetstiden ägnar Johan Skoglund åt att leta nya attraktiva markområden att förvärva.  Täby galopp, Kvarnholmen, Dalénum, Västra Eriksberg och Dockan är några av JM:s senaste stadsutvecklingsprojekt.  Förra året byggde JM cirka 3000 bostäder.

– Det gäller att kunna se 5-10 år framåt. Jag är ute och tittar mycket på potentiella områden. I Stockholm hittar jag nog bättre än de flesta taxichaufförer.

Även om 50 procent av verksamheten finns i Stockholms län (inklusive Uppsala och Västerås) så bygger JM en hel del i Storgöteborg, Malmö-Lund-området och i Linköping och Örebro. JM har också verksamhet utomlands i Norge, Finland, Danmark och Belgien, och då främst i huvudstadsregionerna.

– Jag praktiserar management by walking around, jag besöker regelbundet de orter där vi har verksamhet. Eftersom vi är ett börsnoterat bolag med utländska ägare blir det också en del resor till London och New York.  I snitt blir det en hotellnatt i veckan.

Trots en hel del resor och mycket ansvar tycker Johan Skoglund att han har hittat en bra balans mellan arbete och fritid. Ventilen för honom stavas sport. Det är både ett bra sätt att koppla av och att hålla sig i form.

– Att vara i bra form är en förutsättning för att klara av jobbet. Jag är en flitig motionär som dessutom tycker om att vinna.

De cirka fyra tennispassen i veckan är bara en del av Johan Skoglunds idrottande. Skidåkning är ett stort intresse på vintern, både utförsåkning och längdskidor.

– Det finns 14 långlopp i världen, varav Vasaloppet är ett. Jag har åkt nio av dem tillsammans med min fru. Mitt mål är att jag ska ha åkt alla 14 skidlopp innan jag fyller 65. 

Löpning är ett annat intresse som han delar med familjen. Han berättar han sprang en mil med fru och dotter härom kvällen.  

– Det är ett bra sätt att umgås, man hinner prata med varandra medan man springer.

Det är inte bara långa skidtävlingar som lockar. Varje år försöker Johan Skoglund springa ett par långlopp också. I höst är siktet inställt på Lidingöloppet och New York maraton. Dessutom brukar det bli ett par tävlingar i orientering.

– Men det är vägen dit som är roligast. Inte själva loppet. När man anmäler sig till en tävling måste man ju träna lite. Jag mår bra och blir glad av att röra på mig.

Vad tycker du om lagsporter?

– När jag var yngre spelade jag bandy, fotboll, ishockey och basket. Jag var alltid lagkapten i fotbollslaget. Men när man blir äldre är det svårare att hålla på med lagidrott. Det är så lätt att man skadar sig.

Idrotten är en viktig drivkraft i Johan Skoglunds liv. En annan egenskap som sporrar honom är hans nyfikenhet. Nyfikenheten tar sig bland annat uttryck i att han gärna reser till nya ställen och att han sällan kör samma väg, om han inte måste. De svenska geografikunskaperna är imponerande.

Men yrkesmässigt fortsätter du på samma väg…?

– Trots att jag jobbat på JM länge så har jag gjort många olika saker. Jag har haft förmånen att var med och utveckla företaget, träffa nya människor och framför allt så har jag jobbat ihop med duktiga kollegor. Här finns en stor kompetens, från hantverkarna till styrelsen, vilket gör att jag får lära mig nya saker hela tiden. Men bakom nyfikenheten är jag nog både lojal och trygg.

Under sina år i byggbranschen har han upplevt hur samhället utvecklats, vilket gjort att kraven på bostadsbyggarna har förändrats. Miljö- och hållbarhet, infrastruktur, integration och urbanisering är frågor som ligger i tiden. Omvärldsanalysen är något som Johan Skoglund inte slarvar med.

– Det är kul att vara med och bygga samhällen, och se dem växa fram.  Samhällen formas efter människors olika livsstilar, beteenden och krav. Sådant måste vi tänka på när vi planerar för bostäder och nya områden.

Han ger ett exempel.

– Dagens storstadsbor har exempelvis höga krav på bra kommunikationer. Många vill kunna välja bort bilen. Det är viktigt att satsa på kollektivtrafiken och skapa ”gröna filer”. Att tunnelbanan ska byggas ut är jättebra. Jag tror även på fler cykelbanor, säger han.

Vi avrundar intervjun med ett besök i träningslokalen på JM:s kontor. Här kan anställda träna gympa, pilates och yoga, eller styrketräna i gymmet.

– Vi uppmuntrar personalen till hälsa och friskvård. Vi har aktiviteter på kontoret, och ute på byggarbetsplatserna är det morgongympa varje morgon.

Väl inne i träningslokalen kommer Johan Skoglund på ett annat konkret exempel på hur samhället har förändrats under hans år i branschen.

– Förr när vi byggde seniorbostäder inredde vi en vävstuga åt damerna och en snickarbod åt männen.  Idag bygger vi gym.

En utveckling som tilltalar en sportfantast!

Om Johan Skoglund

Yrke: Vd och koncernchef på JM.
Ålder: 52.
Bor: Danderyd.
Familj: Fru och tre döttrar, 19, 21 och 24 år.
Intressen: Sport, bland annat tennis, skidåkning, löpning och orientering. Gillar även att vara i naturen, jakt, segling och resor.
Idrottsmeriter: Sprang Lidingöloppet på 2.52 och Midnattsloppet på 48 minuter förra året.