Nyheter

Long Nguyen lever sin dröm

Long Nguyen. Foto: Luu Van Qui

Möt byggingenjören som är Svensk Mästare i Kung-Fu och filmstjärna i Asien efter en huvudroll i en Vietnamesisk kampsportfilm.
Men han har tackat nej till fler filmer.
– Jag gör redan det jag alltid har drömt om, att få jobba inom bygg, säger Long Nguyen.

Long Nguyen är 34 år, född i Vietnam och kom till Sverige 1992. Han bor i Kungälv och jobbar som byggingenjör på COWI.
– Jag fick jobb på COWI direkt efter min examen 2010. Först läste jag Byggteknik och produktion i Borås, men ville inrikta mig på konstruktion så jag fortsatte till byggingenjör. Jag har fått mitt drömjobb.

Long Nguyen har mycket att glädjas åt. I somras blev han pappa för första gången.
– Det är underbart! Isabelle heter hon och jag grät av lycka när jag höll henne första gången efter en tuff förlossning på 13 timmar.

Kampsport är också något som ligger Long Nguyen varmt om hjärtat. Han är Svensk Mästare i Kung-Fu och har dessutom spelat in en kampsportsfilm i Vietnam.
– Jag har tränat kampsport ända sedan jag var liten. 2003 vann jag SM i Kung-Fu, i grenen Sanshou. Jag har också svart bälte i Taekwondo.

Genom en Vietnamesisk webbsida såg han att ett produktionsbolag sökte en kampsports-expert.
– De behövde en rådgivare inför inspelningen av en actionfilm med många fajtingscener. Jag tänkte att det skulle passa mig och sökte jobbet.

Long Nguyen fick jobbet, men producenten tänkte om och ville hellre ha honom i en av huvudrollerna. Tvungen att lära mig slåss på låtsas
– Det var jättekul. Vi spelade in 2005 i ett halvår. Eftersom jag är van att fajtas på riktigt som man gör på tävling blev motspelarna lite rädda för mig när jag råkade få in några sparkar. Jag var tvungen att lära mig slåss på låtsas och träffa en bit i från som man gör på film, men det gick ganska snabbt att lära sig, säger Long Nguyen.
Under fotograferingen på Uddevallabron visar han upp några imponerande hopp och sparkar.

Kung-Fu betyder ungefär ”skicklighet genom hårt arbete”.
– I mandarin används uttrycket för att påvisa att någon är mycket målmedveten, skicklig och ständigt strävar efter att förbättras inom ett visst ämne. Det kan gälla vad som helst och den målmedvetenheten har jag i mitt yrkesliv.

Är det något inom kampsporten som du kan ha nytta av som byggingenjör?
– Träningen håller mig i bra fysisk form, vilket är bra när man till exempel ska klättra upp på en tank 20 meter upp i luften. Jag kan också upprätthålla ett mentalt lugn och en balans, är stresstålig och bra på att fokusera och fatta beslut i olika situationer.

Ville du inte fortsätta inom filmens värld?
– Jag tackade nej till en andra film. Min barndomsdröm var inte att bli skådis, utan att få jobba inom bygg. När vi flyttade från Vietnam kom vi först till Hong Kong och när jag såg de höga byggnaderna där var min första tanke att någon dag ville jag också bygga något liknande.

Hur var det att komma till Sverige?
– Kallt. Jag kom med mina föräldrar och syskon från Hong Kong med dess myller av människor och trafik till ett snöigt Karlskoga. Sedan fick mina föräldrar jobb i Kungälv. Det var jobbigt i skolan, att lära sig språket, men jag kämpade hårt för att kunna utbilda mig till byggingenjör.

Long Nguyen träffade sin blivande fru Jennifer som 22-årig student.
– Hon pluggade till ingenjör inom industriell organisation och ekonomi på högskolan i Jönköping. Sedan fick vi båda jobb på COWI.

Berätta om ditt arbete.
– Som byggkonsult är jag uthyrd till Preemraff Lysekil. Jag älskar mitt jobb som idag huvudsakligen består i att beräkna konstruktioner och projektera på industri¬sidan. Vi jobbar mycket med BIM.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är varierat och att man rör sig ute på plats. Det är kul att skapa något och jag blir verkligen stolt att se de konstruktioner som jag själv har varit med och gjort.
– En viktig och positiv del med att arbeta hos COWI är att jag får möjlighet att prova på många olika arbetsuppgifter på olika företag. Varje uppdrag jag har fått tycker jag har matchat min kompetens och mina önskemål om utveckling.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?
– Förväntningar! Vilka förväntningar har kunden på vår leverans? Viktigaste delen i det handlar helt enkelt om att förstå vad kunden vill ha. Om man har löst den biten blir utmaningen att få alla parter nöjda mycket enklare.

Hur ser en dag ut på Preemraff?
– En del av jobbet görs på plats och en annan del kan vi göra på kontoret. Vi som tar fram konstruktionsunderlagen måste vara på plats i anläggningen för att kunna göra våra mätningar bland annat. Då vi inte alltid har tillgång till anläggningen behöver detta jobb planeras noggrant i förväg.

COWI har över 6 000 medarbetare globalt, varav cirka 1 000 i Sverige.
– Vi är cirka 50 ingenjörer i Stenungsund som arbetar med intressanta projekt i en stimulerande miljö. Det sker ett bra samarbete mellan andra avdelningar och kontor inom COWI som gör att vi effektivt kan erbjuda rätt kompetens vid genomförande av lokala projekt.

Long Nguyen talar sig varm om sin arbetsgivare, där det också finns internationella möjligheter. Man har också ett bra fortbildningsprogram.
– Genom COWI Academy sammanlänkas erfarenhet med ny kunskap i ett fortlöpande program för kompetensutveckling. Det är också i COWI Academy vi lägger grunden till gemensamma värderingar och bygger förståelse även för arbetsuppgifter som ligger utanför det egna området.

Long Nguyen hoppas att dottern Isabelle också kommer att vilja arbeta inom byggbranschen, och träna kampsport.
– Jag vill gärna ha något gemensamt med min dotter. Hon sparkar mycket och fäktar med armarna, så hon skulle säkert gilla kampsport, skrattar Long Nguyen.

Long Nguyen
Ålder: 34 år.
Född: I Hai Phong, Vietnam.
Bor: Kungälv.
Arbetar: Som byggingenjör på COWI Stenungsund. Just nu är arbetsplatsen Preemraff Lysekil.
Familj: Fru Jennifer och dotter Isabelle som föddes i somras.
Intressen: Kampsport, jakt, åka motorcykel, dykning, vara ute i naturen, uppleva äventyr.
Barndomsdröm: Att få jobba inom bygg.
Filmkarriären: Spelade en huvudroll i en Vietnamesisk kampsportsfilm, White Dollars, 2005 och blev därmed välkänd filmstjärna i Asien.
Träningen: Svensk Mästare i Kung-Fu. Har även svart bälte i Taekwondo. Tidigare tränade Long Nguyen varje dag, men nu blir det kanske var fjortonde dag. Han är dock ute och springer 3-4 gånger i veckan. Kung-Fu betyder ungefär ”skicklighet genom hårt arbete”.