Gästbloggen
 

Lyssna på oss småföretagare!

Konkurrensen i byggbranschen kommer inte främst från de stora multinationella bolagens prispress utan från alla de oseriösa företagare och kriminella ligor som sätter konkurrensen ur spel.

+ Read more

Konkurrensen i byggbranschen kommer inte främst från de stora multinationella bolagens prispress utan från alla de oseriösa företagare och kriminella ligor som sätter konkurrensen ur spel.

Vi är stolta över att verka i en bransch som bygger morgondagens Sverige. Vi är stolta över att vara dem som bygger framtidens hem och sätter väggar, golv och tak på välfärden och näringslivet. Men vi är trötta på att kriminella och bedragare smutsar ner vår bransch. 

En samlad byggbransch med Sveriges Byggindustrier och Byggnads i täten har tagit fram en modell som försvårar för alla oseriösa aktörer att verka på vår marknad. Vi har infört närvaroliggare på alla byggen, särskilda idkort (ID06) för de som har rätt att vistas på byggena samt att utländska arbetstagare har anmälningsplikt efter fem dagar till Arbetsmiljöverket. Men en förutsättning för att dessa verktyg även ska fungera i praktiken är att vi får månadsvisa rapporteringar till Skatteverket. Detta är något som en samlad byggbransch är överens om, även vi mindre företag.

Vi blev därför väldigt glada när även regeringen verkade vilja samarbeta med oss för att städa upp i byggbranschen. Men när sedan småföretagarnas egen minister, Annie Lööf, valde att aktivt motverka detta förslag så drabbas just vi småföretagare mest. 

Vi upprepar nu vårt förslag och hoppas att det finns någon som vill lyssna på oss:

Inför en enkel månadsrapportering till Skatteverket för byggbranschen! Det handlar om att skicka in några få uppgifter som ändå varje seriös företagare måste skicka in en gång om året i samband med inlämning av kontrolluppgifter. Vi förespråkar ingen avancerad modell som innebär en större arbetsbörda för småföretag. Vi talar bara om vilken anställd i företaget som har tjänat hur mycket den aktuella månaden istället för att som det är idag göra detta en gång om året. Vi talar inte om hela näringslivet, utan ett undantag för byggbranschen som är extra utsatt.

Vi är själva småföretagare och vi försäkrar; månadsrapportering är ett lågt pris för oss att betala för att slippa förknippas med fusk och lurendrejerier. Vi har tagit vårt ansvar, nu vädjar vi till Annie Lööf att göra detsamma. För vårt mål är ju förhoppningsvis detsamma: Vi vill ha en sund konkurrens och en byggbransch med ett gott rykte!

Jessica Löfström, vd Expanderamera (bilden, foto: Lia Cederström )
Jens Hoffman, vd Dipart
Peter Karlsson, vd JVAB
Juhani Heikkilä, vd Bäckström Anläggning

- Read less

Presentation

Här publiceras inlägg från gästskribenter som ger sin syn på branschen.

Taggar