Nyheter

Lyxigt och lekfullt

Miljövänligt sällskapsrum i lyxförpackning. Byggvärlden tittar på kökstrender för 2008 och anar flärdfulla mönster. <br></br> — Det svarta köket från förra året består. Annars blir det alltmer lekfullt, säger Lulu Carter, inredningsexpert.

Köksluckor med personliga mönster och tryck. Svarta färger och tjocka köksbänkar. Det är de rådande kökstrenderna år 2008, anser Lulu Carter, känd inredningsexpert från tv-programmet Äntligen hemma.

Enligt Lulu Carter är det också många som strävar efter ett mer personligt kök. Det kan handla om tryck på köksluckor eller andra detaljer som ger rummet karaktär. Själv får hon inspiration från Internet när hon ska inreda kök och andra husytor. Stilarna varierar därför från gång till gång.
— Jag menar att ingenting egentligen är fel. Det handlar om att skapa den stil man själv tycker om, säger hon.

Den mest markanta trenden tycks dock vara det svarta köket. Sobert och elegant är återkommande beskrivningar när det nya, mörka matrummet säljs in.

Är vitvaror på väg att bli svartvaror, Cecilia Öster, PR-chef på Electrolux?
— Ja det kan man kanske säga. Det håller på att bli standard i alla fall.

Det var redan förra året som Electrolux och andra företag lanserade svarta köksprodukter. Trenden består men är dock på väg att nyanseras enligt Marie Malmenskog, marknadsförare på Kvänum Kök.
— Det vita används alltmer som en kontrast till det svarta. Men visst stannar det mörka kvar. I vår lanserar vi till exempel rökt ek som material. Det är mörkare än till exempel valnöt, säger hon.

På Electrolux och Kvänum satsar man också på en annan, allt starkare trend: Det miljömedvetna köket. De är inte ensamma.

— Miljön styr alltmer. För vår del handlar det till exempel om att använda svanen-märkta produkter, säger Bo Johansson, produktchef på kökstillverkaren Marbodal.