Nyheter

Mäktig i byggbranschen

Det finns personer med makt inom byggbranschen. Och så finns det blommor. Nu kan Finnögontrösten stoppa ett bostadsbygge utanför Uppsala.

Naturen spökar för HSB och Riksbyggen som vill bygga lägenheter i Gränby utanför Uppsala. Först hittades vattensalamandrar i området vilket halverade de ursprungliga byggplanerna. Som om inte det var nog har nu också den starkt hotade växten finnögontrösten hittats av boende i området och Naturhistoriska riksmuseet har bekräftat uppgifterna, rapporterar Upsala Nya Tidning.

I och med upptäckten av den lilla växten kan det bli problem för fastighetsföretagen. Nu är det planerat för cirka 230 lägenheter men det kan bli tal om ytterligare förändringar av byggplanerna. Förändringar ska godkännas av regeringen.

Erik Gunnarsson, projektledare på HSB Uppsala, vad ska gå före, en hotad växt eller 230 lägenheter?

– Det där är ju en fråga för regeringen. Jag har inte tillräckligt med kunskaper för att kunna säga något. Men det är tråkigt att behöva vänta på ett beslut. Blomman upptäcktes i juni förra året och vi väntar fortfarande på en inventering av hur många exemplar det finns.

Tror du att ni och finnögontrösten kan samsas på något sätt?

– Jo det ska väl gå. Bara vi får reda på var den finns.

Finnögontrösten låter förövrigt som ett fint kvartersnamn, ni kanske ska döpa området till det, om ni nu får bygga vill säga?

– Ja det kanske är en bra idé. Om den kan finnas kvar samtidigt som vi kan bygga så kanske.