Målaren som trivs i rampljuset

Målaren som trivs i rampljuset
Efter 3,5 år och drygt 70 program med "Arga snickaren" och en säsong med "Nybyggarna" är Susanne Bäckström van att måla och tapetsera under lite annorlunda förhållanden. - Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, säger hon.
Ständigt i strålkastarljuset och ofta på resande fot. Efter 3,5 år och drygt 70 program med ”Arga snickaren” och en säsong med ”Nybyggarna” är Susanne Bäckström van att måla och tapetsera under lite annorlunda förhållanden. – Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, säger hon.

Susanne ”Susie” Bäckström ingår i TV-teamet för Arga snickaren. Hon målar och tapetserar åt familjerna som medverkar i Kanal 5:s populära program. Det har hon gjort i 3,5 år. Programmet spelas in på olika orter i landet och under de fyra inspelningsdagarna, som består av tre byggdagar och en dag för inredning, är tempot högt och tidsbristen den värsta fienden.

Byggvärlden träffar Susie Bäckström under en TV-inspelning i Roslagen. Vardagsrum, sovrum och badrum ska renoveras i en röd liten stuga. Susie river tapetvåder på löpande band. I varenda vrå pågår aktivitet. Snickarna kapar virke, Susies kollega rollar väggarna vita, elektrikern kopplar sina kablar och ”arga snickaren” själv, alias Anders Öfvergård, instruerar familjen som bor i huset hur de ska spika golvlister.

Bland hantverkare och familjemedlemmar smyger kameramän och filmar deras arbete.

– Första dagen tyckte jag det var lite jobbigt att hela tiden ha en kamera i ansiktet, men nu tänker jag inte på det, säger Susie.

Hon ser oförskämt bekväm och lugn ut i sin roll när hon hänger upp tapetvåderna i en liten walk in-closet bredvid sovrummet. Varken mönsterpassning, trängsel eller filmkameror verkar stressa upp henne. Tapetseringen går i en rasande fart. 
– Jag undrar hur många var runt jorden man har tapetserat egentligen?

Med tanke på att hon jobbat som målare i 30 år lär det bli ett antal löpmeter. Susie, som är från Rimbo, gick målargymnasiet på Rodenskolan i Norrtälje och blev målare trots flera varningar på vägen. 
– Varken skolans SYO-konsulent eller den rådande konjunkturen uppmuntrade till yrket, säger Susie som trots det valde att gå i sin pappas fotspår. Jag ville visa alla att det gick.

1982 fick hon jobb på Sven Larsson Måleri. Efter att son nummer två kommit och Susie skulle ut i arbetslivet igen gjorde hon en tid inom psykiatrin, men det blev ganska raskt tillbaka till måleribranschen och sedan 1997 har hon nu varit på den målarfirma som sedermera kom att ingå i Sandå Måleri.

– Jag tycker att jag har ett av världens bästa jobb. Det är fritt och kreativt. Att måla ger så mycket, man ser resultat varje dag och får – för det mesta – uppskattning från nöjda kunder.

Nu står hon mitt i röran och spelar in en ny säsong av Arga snickaren. Anders Öfvergård är tillbaka med den åttonde säsongen av TV-serien där han hjälper familjer vars renoveringsprojekt och byggkaos hotar familjerelationer och hälsan. Susie har medverkat i 70 program. Dessutom har det blivit en säsong av ”Nybyggarna” i samma kanal.

När Susie fick erbjudandet från sin arbetsgivare, som sponsrar programmet, att vara med i Arga snickaren hade hon inte en aning om vad hon gav sig in på. 

– Men jag ångrar mig inte en sekund. Det här är världens häftigaste gäng att jobba med.

Totalt ingår 17 personer i teamet, från TV-producent till underentreprenörer. Varje TV-projekt kan liknas vid en byggarbetsplats, men den stora skillnaden är att alla är på plats samtidigt. Snickare, målare, elektriker, rörinstallatörer, golvläggare, inredare… alla trängs på en liten yta och ska bli klara samtidigt.

–  Hade det här varit ett vanligt bygge hade vi nog slagit ihjäl varandra. Men nu är vi ett enormt sammansvetsat gäng och Anders är en fantastisk arbetsledare. Han är tydlig och rak och tar tag i eventuella problem direkt. Det är nödvändigt när man jobbar så intensivt och tätt, säger Susie.

Det syns att det är ett sammansvetsat gäng som trivs med varandra. Det skojas, skrattas och busas. 

– Arga Snickar-teamet, ja hela produktionen, är helt underbara. Lite galna också, det är det som gör att vi orkar med tuffa veckor.

Tempot är högt och det är viktigt att hålla tidplanen.

–  Vi fejkar inte på TV! Det är inte så att det kommer in ett gäng hantverkare och färdigställer vårt jobb när kamerorna slocknat utan det är vi som gör allt, säger Susie. Vi jobbar inte heller hela nätterna som många tror utan vi följer bygg-arbetstider.

Hemma i Rimbo är Susie Bäckström välkänd, men där var hon ”målaren” långt innan hon var med på TV. Nu blir hon igenkänd även på andra orter, särskilt när hon är yrkesklädd. De veckor hon inte spelar in Arga snickaren går hon till sitt ”vanliga” målarjobb på Sandå. Hon är ansvarig för renoveringen av Roslagsbostäders lägenheter, och på höstlovet målade hon om en skola hemma i Rimbo. 

– Sandå jobbar mycket för framtiden och är engagerade för att den negativa stämpeln på hantverkare skall tvättas bort. Vi kommer i tid och håller rent. Varje enskild hantverkare måste också jobba med sitt eget rykte. Det är viktigt att ha tid för kunden och visa respekt. Det är så enkelt att ringa och säga att man blir sen. Då slipper kunden sitta hemma och vänta.

TV-programmen är en härlig kontrast till småstads- och familjelivet. Långa resor och många hotellnätter är inget som skrämmer Susie.

– Bara för att jag är tjej frågar alla mig hur jag får ihop vardagen. En man får aldrig samma fråga, säger Susie, som tycker att fler tjejer skulle våga testa målaryrket, när vi tar en fika i cirkusvagnen.

”Cirkusvagnen” är lite av produktionens hjärta under inspelningarna. Den fungerar som kontor, konferensrum, fikarum och teknikrum. 

– Vi är som ett resande cirkussällskap. Det blir många ekipage när vi är ute och åker eftersom det är så mycket material vi ska ha med oss.

Även privat gillar Susie att måla. Det är inte som med skomakarens barn.

– Jag gillar att tapetsera och byter tapeter som andra byter gardiner. Dessutom älskar jag att städa.

Susanne Bengtsson
[email protected]

Om Susanne ”Susie” Bäckström

Yrke: Målare på Sandå. Har gjort 70 program med Arga snickaren. Har också varit med i Nybyggarna.
Ålder: 48.
Bor: Rimbo.
Familj: Man och två barn (21 och 18 år).
Intressen: Träning, vandra i skog och mark, umgås med vänner och städa.
Aktuell: Med åttonde säsongen av Arga snickaren. Premiären var 14 den november.  Inspelning av säsong nio pågår.