Nyheter

Mall of Scandinavia i Arenastaden invigt

Foto: Susanne Bengtsson.

Med sina 224 butiker och restauranger, 3700 parkeringsplatser och en yta på totalt 300 000 kvadratmeter är Mall of Scandinavia Skandinaviens största köpcentrum.

På torsdagen var det invigning.

Det här är den sista pusselbiten i Arenastaden, säger Lars-Åke Tollemark, vd Unibail-Rodamco Norden.

Arenastaden är en ny stadsdel som växer fram i Solna, norr om Stockholm. Friends Arena och Quality Friends Hotel är redan ibruktagna och ett antal kontor och bostäder är också färdigbyggda och inflyttade. Peab har varit huvudentreprenör för Mall of Scandinavia. 2011 tecknade Peab kontraktet som var värt cirka 3,7 miljarder kronor.

På torsdagen invigdes köpcentrumet Mall of Scandinavia, Unibail-Rodamcos nya köpcentrum som blir Nordens största. Byggnaden omfattar totalt 300 000 kvadratmeter fördelat på sju våningar. 101 000 kvadrat är avsedda för detaljhandel.  I centrumet finns även en biograf med 15 salonger. Inför invigningnen jobbade runt 7000 personer med att få allting klart.

Byggnadens arkitektur är inspirerad av skärgården. Fasaden, som ritats av BAU, är inspirerad av islossning, och de roterande ”isflaken” fångar solens vandring över fasaden. De tre elementen jord, vatten och vind fungerar som tema för noderna som innemiljön är uppbyggt kring. 

Stjärntorget är bland det första kunderna möts av när de kommer via den nybyggda entrén från Solna Station. Just denna del fick arkitekterna på Wingårdhs rita om 16 gånger innan man hittade den slutgiltiga lösningen.  Taket består av speglar och led-lampor.

– Den 240 meter långa Flagship Avenue har en lätt kurvatur och besökarna snitslar sig fram. Vi har också lagt in många pauspunkter där man kan stanna upp och touhdowns där man kan sitta ner, berättar Gert Wingårdh, vars arkitektkontor ansvarat för den kommersiella miljön. De timmar vi lagt ner i projektet motsvarar 40 års arbete för en person.

Orienterbarheten har varit en viktig faktor.

– Golvmönstren är unika för varje plats. Besökarna kan också se mellan flera plan vilket skapar ett vertikalt djup och en 3D-upplevelse men också ett intresse att vilja röra sig mellan olika våningar, säger Johan Eklind, arkitekt på Wingårdhs.

Per Ronnevik, utvecklingsansvarig på Unibail Rodamco, är stolt.

– Det var länge sedan vi såg ett helt nytt köpcentrum slå upp portarna i Stockholm. 

Invigningen lockade också många nyfikna stockholmare. 20 000 personer sägs ha besökt köpcentrumet under torsdagskvällen.

Fakta Arenastaden

  • 250 butiker & restauranger
  • 4 000 boende
  • 15 000 arbetande 2015 (30 000 arbetande 2020)
  • I området bygger Peab Bostad cirka 1000 bostäder varav cirka 50 av dem är radhus på taket av Mall of Scandinavia.
  • Flera av landets största arbetsgivare som SEB, TeliaSonera, Siemens och Vattenfall har valt att förlägga hela eller stora delar av sin verksamhet här.