Nyheter

Malmö får Sveriges första odlarlägenheter

Hyreshuset med odlingsbara balkonger på 20 kvadratmeter blir snart verklighet i Malmö. Illustration: NCC.

Hyreslägenheter med stora odlingsbara balkonger och växthus på taket blir snart verklighet i Malmö. Där kommer hyresgästerna periodvis att kunna vara självförsörjande på grönsaker, kryddor och frukt.

Nu går startskottet för Greenhouse som NCC bygger åt MKB i Augustenborg i Malmö.

– Vi bygger så kallade passivhus med solceller. De miljöcertifieras som Miljöbyggnad Guld – den högsta märkningen för bostäder med lågt energibehov och en sund inomhusmiljö. Även logistiken i huset och innovativ miljöteknik kommer underlätta för de boende att leva miljöanpassat, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC, i ett pressmeddelande.

14-våningshuset kommer att byggas med odlarbalkonger på 20 kvadratmeter och 5 meter fasta odlingsbäddar. Tanken är att de boende periodvis ska kunna vara självförsörjande på grönsaker, kryddor och frukt.

En del av balkongen är inglasad för vinterförvaring och förkultivering av växter. Odling kan även ske i två gemensamma växthus.

NCC bygger dessutom tolv hyresradhus och en odlingsträdgård på taket till ett nedlagt tvätteri i kvarteret.

För att uppmuntra hyresgästerna att leva hållbart har varje lägenhet en display som visar förbrukningen av varmvatten, el och avfall. Den visar bland annat när man kan köra sina maskiner på grön el från solcellerna på taket.

Kvarteret beräknas vara klart för inflyttning i mars 2016.

Marie Bergström