Nyheter

”Man blir oerhört arg”

En före detta platschef på Peab utreds för ekonomiska oegentligheter.

Mannen arbetade inom Peabs serviceverksamhet i Göteborgstrakten. Peab tror att mannens affärer har kopplingar till muthärvan i Göteborg som nyligen avslöjades i Uppdrag Granskning.

Det var vid en intern kontroll av fakturaflöden som Peab fattade misstankar mot platschefen. I somras polisanmäldes han.

— När vi gjorde en polisanmälan så delade vi vår väg. Jag har inte uppgifter om han blev uppsagd eller slutade frivilligt, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.

Förundersökningen mot platschefen leds av Riksenheten mot korruption.

— Man blir oerhört arg och besviken. Brottslighet ska inte förekomma i Peab. Samtidigt är det bra att vi har lyckats fånga upp dessa oegentligheter, säger Peabs informationschef Gösta Sjöström i ett pressmeddelande.

Detta har hänt

Den misstänkta muthärvan blev känd under våren efter ett program av Uppdrag granskning. Bland annat ska flera tjänstemän på kommunen haft privata affärer med en byggföretagare, samtidigt som de beställt uppdrag för miljontals kronor av hans företag.

Efter programmet har Familjebostäder, Peab och Bostads AB Poseidon polisanmält medarbetare efter att ha upptäckt misstänkta oegentligheter.

Nils-Eric Schultz, statsåklagare på Riksenheten mot korruption, har också inlett flera förundersökningar.

Tisdagen den 7 september meddelar Nils-Eric Schultz att två personer anhållits. Dels en underleverantör som utfört tjänster åt Peab, som i sin tur utfört arbeten åt ett kommunalt bostadsbolag. Dels en man som skött inköp idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.