Nyheter

”Man måste våga förändra”

När Mattias Johansson återvänder till Sverige för att ta sig an rollen som vd och koncernchef i Bravida, Skandinaviens största installations- och serviceföretag, är det med positiva norska erfarenheter i bagaget.

Prissättning, logistikplanering och säkerhetsarbete är något han lärt sig i vårt västra grannland.

– 2013 har varit det bästa byggåret i Norge någonsin.

Nu vill han få svenskarna att jobba smartare.

Mattias Johansson har kommit med flyg från Oslo, där han jobbar som divisionschef året ut. Han och familjen är på jakt efter bostad i Sverige – och det lutar åt att den nya adressen blir i Stockholm, även om han har rötterna i Skåne och hus i småländska Ljungby. Den 1 januari 2015 tar han över som vd och koncernchef i Bravida och efterträder därmed Staffan Pålsson, en profil i företaget och en nyckelperson i bolagets utveckling.

Men Mattias Johansson är inget okänt ansikte i Bravida. Han har jobbat i företaget sedan 1998 på olika poster. Han fick sin första chefsroll när han var 28, då som avdelningschef i Växjö.

– Jag och Staffan har olika bakgrund. Han började som elektriker. Jag har ingen hantverkarerfarenhet utan är ingenjör. Mest nytta har jag haft av rollen som kalkylator. Då lärde jag mig grunden till prissättning.

Att kunna ta betalt är något som man är dålig på i branschen, menar Mattias Johansson.

– Detta är ett problem. Vi tar ofta inte betalt för risker och problem. När tidplaner spricker ser vi underentreprenörer till att anpassa oss. Vi erbjuder en överservice.

I Norge har Bravida jobbat mycket med prissättning av risker och selektering av projekt. Norsk byggmarknad har aldrig varit starkare än vad den är nu, och Bravida går som tåget i vårt västra grannland. Mattias Johansson har visat upp starka resultat och tillsammans med ledningen i Norge har han ökat både omsättning och lönsamhet väsentligt. Under 2014 har omsättningen i Norge ökat 19 procent och lönsamheten gått från 2,5 till 5,4 procent.

Han har också varit delaktig i förvärvet av bolaget Otera Elektro, som omsätter drygt 400 MNOK. I förra veckan offentliggjorde Bravida ännu ett förvärv då man köpte upp Hs Vagle i Stavanger med en omsättning 180 MNOK.

– Prissättning är något jag fokuserat mycket på under min tid som ansvarig i Norge, man måste själv sätta press på sitt pris. Prissättning är mentalt och ofta utgör vi själva det största hindret. Vi tror att kunden inte vill betala. 

Trots att 2013 och 2014 varit två rekordstarka byggår i Norge så finns det få lönsamma företag.

– Detta vill jag påstå beror på en övertro på sin förmåga att producera effektivt och att man inte tar höjd för alla problem som uppstår i ett projekt.

Rätt prisnivå är viktigt. Planering är en annan framgångsfaktor. Mattias Johansson vill se bättre planering i byggprocessen, mer tydlighet. Ett exempel är att planera leveranserna bättre, lägga större ordrar.

– Till ett av våra största projekt i Oslo är vi nere i två leveranser i veckan. På ett annat stort projekt har vi sju mottagningsadresser så att vi ska slippa springa med grejer över bygget, allt föra att spara tid.  På många andra projekt där vi inte fokuserar lika mycket på effektiv produktion och logistik har vi ofta flera leveranser per dag – och en mottagningsadress.

När Mattias Johansson flyttar hem till Sverige ser han fram emot att, tillsammans med ledningsgruppen, stärka koncernens tillväxt, serviceerbjudande och produktivitet. Bravidas totala omsättning 2013 var 11 miljarder kronor med en rörelsemarginal på 5,4 procent. Målet för nästa år är att väsentligt öka både tillväxt och lönsamhet.

Förändring och anpassning är något som är både viktigt och naturligt för Mattias Johansson.

– Det är viktigt att våga förändra. Man måste inte – och kan inte – jobba likadant som alla andra hela tiden. Marknaden är vår spelplan och den förändras hela tiden. Vi får sällan mer betalt än konkurrenterna, utan vill vi slå dem måste vi bli mer effektiva, inte genom att springa fortare utan genom att jobba smartare.

Hur är du som ledare?

– Jag är nog en person som försöker inspirera och motivera. Jag sätter höga mål, både för mig själv och andra. Jag tycker inte om att förlora, för mig är det viktigt att göra bra ifrån sig och nå målet.

Vinnarskallen har han med sig från sin tidigare idrottskarriär. Mattias Johansson kommer från en extremt idrottsintresserad familj där alla fyra syskon idrottat på elitnivå – inom bland annat simning och fotboll.  För Mattias har det mest handlat om ishockey. Han var bland annat med i Skånes TV-pucklag. Han har också spelat fotboll, bland annat med Ljungby i division 2.

Ett av målen för Mattias Johansson är att göra Bravida till både kundernas och medarbetarnas förstahandsval. Att attrahera och behålla duktiga medarbetare är ett viktigt arbete. 

– Installationsbranschen är inte ingenjörernas självklara val. Civilingenjörer vänder sig ofta till de stora byggföretagen eftersom de inte känner till fördelarna och karriärmöjligheterna inom installation. Men vi har massor att erbjuda. Vi har internationella projekt, nästan bara egen produktion och vi jobbar i en teknikintensiv bransch där även miljöarbetet har stort fokus. Här finns möjlighet att ta stort ansvar, utvecklas som individ och göra karriär. Men inte bara för ingenjörer. Många av våra avdelningschefer har börjat som hantverkare.

Året i Norge har varit lärorikt för Mattias. Han har inte bara verkat på en stark byggmarknad utan även lärt sig mycket om säkerhetsarbete – och norsk kultur.

– Arbetsmiljön är mycket bättre i Norge. Man har större fokus på säkerhet, vilket man lärt från den farliga off shore-industrin.

Att norrmän värderar sin fritid högt – och verkligen går på tur – är något han också insett. Men på jobbet är de väldigt arbetsamma och flinka.

– Våra norska verksamheter är mycket bättre än jag trodde.

När han nu återvänder till Sverige för att axla rollen som vd och koncernchef är det med stor respekt och ödmjukhet.

– Det är en stor ära för mig. Bravida är företaget i mitt hjärta. 2006 var jag borta från företaget i ett halvår. Att säga upp mig då var ett av de jobbigaste beslut jag tagit.

Att tacka ja till vd-rollen är ett av de roligaste!

Namn: Mattias Johansson.

Ålder: 41.

Aktuell: Tar över som ny vd och koncernchef för Bravida den 1 januari 2015.

Bor: Oslo, men flyttar hem till Sverige, förmodligen till Stockholm. Hus i Ljungby.

Familj: Gift med Sara, barnen Nelly 12 år, Nils, 10 och Stina, 8.

Karriär: Utbildad civilingenjör väg- och vatten vid Lunds Tekniska Högskola. Har arbetat inom Bravida sedan 1998 där han har erfarenhet från olika positioner, från projektledare till divisionschef.  Divisionschef Bravida Norge sedan 2013, Divisionschef Bravida Syd (2012–2013), Regionchef och vice divisionschef Bravida Syd (2011-2012), Regionchef Bravida Jönköping (2006–2011).

Intressen: Familjen, träning, främst löpning (”försöker springa ett halvmaraton varje år”).