Nyheter

”Många är bedrövade”

Byggnadsarbetarna på Wäst-Bygg har fått se konsekvenser av den ekonomiska krisen. Byggbolaget har varslat 38 av sina 120 byggnadsarbetare om uppsägning. <br></br> — Vi som jobbat länge i branschen är vana vid uppsägningar, säger Kristian Birge

Byggföretagen lånar ofta arbetskraft av varandra för att lösa tillfälliga arbetstoppar. Wäst-Bygg har både inlånade och utlånade byggnadsarbetare.

Kristian Birgersson, Thomas Enet och Johan Hallin är utlånade till Peab som bygger 88 lägenheter vid Eriksberg i Göteborg. Johan Hallin är facklig representant och ingår i MB-gruppen. Han har fått ta emot många samtal från kolleger.
— Många är bedrövade, säger Johan Hallin och fortsätter:

— Tidigare har många undrat om Wäst-Bygg ska säga upp när andra företag gjort det. Vi har mycket folk ute på byggena. Nu varslades många på en gång men företaget säger att man har sysselsättning under hela nästa år för dem som blir kvar, säger Johan Hallin.

Kristian Birgersson kom till Sverige från Island 1986 och är van vid branschens kraftiga konjunktursvängningar.
— 1992 var det mycket varsel så jag vet vad det handlar om, säger Kristian Birgersson, som jobbat två år på Wäst-Bygg. Med så kort anställningstid drabbas han när turordningslistan plockas fram.

— Det är vi som vågar röra på oss som drabbas. Nu får jag ta tag i det här och göra något åt saken. Kanske jobba med något annat, eller åka till Norge och jobba.