Nyheter

Många lockas av bostad vid Mälaren

En ny del av Västerås håller på att byggas. Det handlar om Mistluren. <br></br> — Vi vill skapa en skön miljö att bo i intill Mälaren, säger Hans Enbäck, projektledare på Riksbyggen.

Lillåuddens första etapp i Västerås byggdes 2002—2003. Nu ska nya efterlängtade kvarter byggas.
Etapp två. Eller Mistluren, som bostadsområdet heter. Riksbyggen är byggherre.
Många vill bo i de nya husen som ska stå klara i slutet av 2009. Över 500 har anmält sig. 68 lägenheter i fem huskroppar med upp till sex våningar lockar. Miljön är klockren och en av anledningarna till att husen är så attraktiva.

Varför bygger ni vidare i detta område?
— Det finns en detaljplan som vi följer. Tanken har hela tiden varit att det ska komma en etapp två. Den första etappen vid Lillåudden byggdes klart 2003, säger Hans Enbäck.
Han är projektledare och har jobbat med Mistluren i snart ett år. När bygget kommer igång på allvar kommer nästan 50 personer att vara sysselsatta.

Hur ser kostnaden ut, följer ni alla kalkyler?
— Ja, det är ungefär som vi förväntat oss, säger Hans Enbäck.

Vad tänker ni främst på när nya lägenheter ska byggas — hur har ni tänkt i detta fall?
— Vi prioriterar förstås närheten till Mälaren. Men sedan handlar det förstås mycket om att kök och badrum blir extra bra.

Kommer standarden att variera?
— Ja, det finns en rad tilläggspaket. Så det kommer att finnas en stor variation i lägenheterna. Riksbyggen kommer även att bygga ett gårdsrum intill Mistluren och ett parkeringsdäck med 68 platser.

Illustration: Riksbyggen

Mistluren

Stad: Västerås.
Byggherre/
entreprenör: Riksbyggen.
Totalentreprenör: Peab.
Arkitekt: Brunnberg&Forshed i Stockholm.
Antal bostäder: 68.
Projektledare: Hans Enbäck, Riksbyggen.
Andra närliggande projekt utanför Västerås som Riksbyggen jobbar med just nu: Sjöviken i Strängnäs och Propellern i Örebro.