Nyheter

”Måste bevisa mer <br></br> än en man”

Carin Stoeckmann har bara varit vd på Byggmästar’n i Skåne i tre år. Under den tiden har företaget mer än fördubblat sin storlek. Nu har hon vuxit in i vd-rollen, men när hon började i företaget var det tuffare. <br></br> — Det största handika

Carin Stoeckmann tar emot i luftiga lokaler i Helsingborgs utkant. Huvudkontoret ligger i en anonym byggnad i ett industriområde.

Hennes tjänsterum är dekorerat med teckningar från de båda barnen. Kärleksfulla små meddelanden är präntade med svajiga bokstäver på postit-lappar vid datorskärmen. En skjutdörr av glas skärmar av från matrummet.

Carin Stoeckmanns pappa Christer Dahlén grundade företaget 1993. Själv började Carin Stoeckmann jobba i företaget 1996 ”av och till”, som hon säger själv.

— De var 7-8 man i företaget från början och 15 man när jag klev in. Då behövde de hjälp med arbetsmiljöfrågor.

Det var pappa Christer som hade vd-posten före Carin Stoeckmann.

— Han är ordförande i styrelsen och fortfarande ägare, men inte operativ i företaget. Han har väl försökt att trappa ner lite, säger hon och skrattar.

Carin Stoeckmann har alltid haft byggbranschen nära under sin uppväxt. Ibland följde hon med sin pappa till byggarbetsplatsen.
— Det har varit en naturlig del. Det är jätteroligt att se saker växa, säger hon.

Själv har hon även jobbat som administratör på dåvarande ABB Fläkt.
— Det är bra att ha jobbat i ett annat företag, så att man har sett vad andra har för rutiner och tänk, säger hon.

Beslutet att axla rollen som vd växte fram successivt. Hon och hennes pappa hade pratat om det i flera år.
— Jag hade aviserat att jag var intresserad och det handlade mer om att hitta ett lämpligt läge. Vi ville att generationsväxlingen skulle ske innan han försvann helt.

I samma veva som hon klev upp genomfördes även en generationsväxling på avdelningsnivå.
— Det har varit ett bra generationsskifte totalt sett, tycker hon.

Och under åren som Carin Stoeckmann har lett företaget har Byggmästar’n i Skåne gått mycket bra. Under 2007 omsatte företaget 495 miljoner, och en rörelsemarginal på 4 procent. Prognosen för 2008 är en omsättning på 490 miljoner och en rörelsemarginal på 4 procent.
— Vi har haft en lönsamhet som har överstigit branschens snitt, säger Carin Stoeckmann.

Att säga att hon har haft en god konjunktur i ryggen tycker hon inte är riktigt rättvist.
— Jag vet inte om det är rättvist att säga att det är lättare att tjäna pengar i en högkonjunktur. Det är bra mycket tuffare att driva projekt i en högkonjunktur, och att få ekonomi i det är ännu svårare.

Under de här tre åren har företaget nästan fördubblat antalet anställda. Carin Stoeckmann sticker inte under stol med att en del medarbetare kanske tycker att det har gått för snabbt. Själv tycker hon att det har varit förenat med en del svårigheter att driva ett företag som växer.

— Det blir mycket nuläge i ett tillväxtföretag. Vi har jobbat mycket med rekrytering och att ta in nya medarbetare. Visionär, det får jag vara i duschen hemma, säger hon.

Ett visst kaos får man också räkna med i en tillväxtperiod, menar hon. Men på det positiva kontot ligger att det är lättare att utveckla medarbetarna i en rörlig situation, både inom den nuvarande rollen och i nya roller.

Byggmästar’n i Skåne strävar efter att vara ett enkelt företag för att göra det lättare att växa.
— Man ska inte kludda till det så mycket, utan ha det enkelt. Beslut ska tas på plats, av den person som befinner sig i situationen, i stället för att det ska gå upp till toppen, säger hon.

För att klara av att växa är det viktigaste att medarbetarna tar eget ansvar, menar hon.
— Då behöver inte jag sitta och vara orolig på toppen. I den platta organisationen ska man våga fatta egna beslut.

Detta försöker hon uppmuntra genom att prata mycket om värderingar i företaget. Dessutom har hon själv tagit fram en femdagars ledarutbildning, med fokus på företagets värderingar, som alla tjänstemän har gått.

— Får jag tjänstemännen med mig så smittar det av sig neråt i organisationen. Och en liknande utbildning ska hållas för lagbasarna, säger hon.

Ett annat sätt att skapa en platt organisation är att inte ha en central inköps- eller kalkylavdelning. De som sysslar med inköp eller kalkylering ska ingå i projektteamet från början till slut.
— Man ska gå från ax till limpa i samma team, det tycker jag är viktigt. Det gör att man tar ansvar för projektet ända fram till kunden.

Enligt Carin Stoeckmann har Byggmästar’n i Skåne ett värderingsstyrt ledarskap som innebär att de inte är så titelfixerade.
— I stället för att ha titlar är det bättre att titta på vilka mål vi har. Projektmålen är väldigt viktiga, vi måste fokusera på vad var och en behöver göra för att vi ska nå målet. I många andra företag är man väldigt styrd av befattningsbeskrivningar, säger hon.

I år började Byggmästar’n i Skåne med en ny verksamhet, att bli sin egen byggherre genom att köpa mark och sedan bygga eller förädla fastigheter i egen regi.
— Det är först nu vi har möjligheter till det eftersom vi har skapat ett kapital.

Några projekt är på gång men inte färdigförhandlade. Men Byggmästar’n har köpt mark i Landskrona och ska bygga ett nytt kontor till företagets filial där.

Carin Stoeckmann anser att det krävs mer av en kvinnlig företagsledare i byggbranschen än en manlig.
— Jag måste bevisa att jag är kompetent mer än vad en man behöver. Det är nog många förutfattade meningar och fördomar som ligger och gror fortfarande, säger hon.

När hon började i företaget upplevde hon ibland att hon inte fick alla medarbetares förtroende. Men det tror hon inte berodde på att hon var ung eller kvinna, utan på att hon var sin pappas dotter:

— Det stora handikappet var nog att det var min far som var vd. Det hände att någon kunde gå förbi mig, och i stället be om hjälp till någon annan, högre upp, säger hon.

Nu tycker hon att hon har visat vem hon är och vad hon går för. De som hade svårt att visa henne förtroende har accepterat henne nu, säger hon.
— Visst kan det vara en grabbig och macho jargong i branschen, men de är inte så tuffa egentligen. Innerst inne är de små snälla gossar, säger hon.

Det tråkigaste med vd-jobbet är att hon måste hantera konflikter.
— Det slösar energi och borde inte finnas. Ofta handlar det om små saker, missförstånd som beror på att man inte har pratat med varandra. Jag kan tycka att vissa sådana frågor är så små. Och det kan ta en dag i anspråk för mig att bolla med någon som ska lösa det, säger hon.

Trots att Byggmästar’n i Skåne har vuxit till ett medelstort företag har det fortfarande kvar prägeln av ett familjeföretag — inte minst för att Carin Stoeckmanns man Per också jobbar på företaget. Han är ekonomichef och IT-ansvarig, med sitt kontor mitt emot Carins kontor, på andra sidan matrummet.

— Per började jobba här innan jag gjorde det, även om vi var ett par redan då. Men det var min far som anställde honom.

Nu har de äkta makarna jobbat tillsammans på Byggmästar’n i Skåne i 13 år.
— Det är nog inte så ovanligt. Det som kanske är ovanligt är att frun är vd, säger Carin Stoeckmann och skrattar.

Carin Stoeckmann

Ålder: 36 år.

Bor:I villa i Nyhamnsläge, norr om Höganäs.

Familj: Gift med Per, ekonomichef och IT-ansvarig på Byggmästar’n i Skåne, två barn, Hanna och Hampus, 7,5 respektive 9,5 år gamla, samt labradoren Lizzie.

Utbildning:Magisterexamen i företagsekonomi med inriktning mot marknadsföring.

Fritidsintressen: Uteliv, gillar att vara ute och vandra, och är ledare inom Friluftsfrämjandet. Har börjat lära sig golf.

Övrigt:Sitter med i styrelsen för byggföreningen nordvästra Skåne i Sveriges Byggindustrier.