Nyheter

Med eken som utgångspunkt

Foto: Adam Mørk

Swedbank har flyttat in med närmare 2 700 medarbetare i nya huvudkontoret i Sundbyberg.

Danska arkitektbyrån 3XN har stått för utformningen och Tengbom för inredningen med symbolen eken som utgångspunkt.

Swedbanks nya huvudkontor på hela 45 000 kvadratmeter håller en arkitektonisk nivå av högsta internationella klass och är ett nytt landmärke för Sundbybergs stad. Byggnadens sicksack-form bidrar till ett effektivt utnyttjande av både dagsljusinsläpp och den begränsade tomten.

Det finns fem ljusgårdar, varav två rymmer trapphus och binds samman med en receptionsyta, lounge och café.

Danska arkitektbyrån 3XN har varit husarkitekt och Forsen Projekt har på uppdrag av Humlegården Fastigheter varit ansvariga projektledare. Det spektakulära kontoret har byggts från start till mål på ganska exakt tre år.

Den tajta produktionstiden har fungerat smidigt och inom givna kostnadsramar – mycket tack vare Construction Management, CM, vilket innebär planering, ledning och styrning av ett projekt som genomförs på delad entreprenad.

– Med CM ligger det i allas intresse att hitta den bästa lösningen. Vi har haft ett intimt samarbete med arkitekt, konsulter och entreprenörer för att hitta rätt kvalitetsnivå i de olika delprocesserna. Och i slutänden ger det högre kvalitet till lägre kostnad på kortare tid, vilket är bra för affärsnyttan och nödvändigt för hela branschens varumärke, säger Håkan Undin, en av Forsen Projekts grundare och ansvarig projektledare.

Byggprojektet har involverat cirka 120 delentreprenader, engagerat ett stort antal företag samt omfattat ungefär 150 000 mantimmar. Med alla inblandade inräknade är det drygt 2 000 personer som har jobbat med projektet. Inredningsarkitekten som Swebank anlitade har också varit med från start.

– Vi kopplade in Tengbom redan innan vi hade bestämt oss vart vi skulle flytta. Galleriankvarteret i centrala Stockholm hade 40 år på nacken och vi var i behov av något nytt som kunde stödja vårt arbetssätt. Vi gick efter våra värdeord öppen, enkel och omtänksam och fastnade för Humlegårdens planerade nybygge, berättar Elisabeth Hamrén på Swedbank.

Det finns en huvudentré för både medarbetare och besökare. Från receptionen och den öppna ljusgården får man överblick över kontorsplanen, trapphusen och konferensavdelningen.

– På de två publika planen har vi ett externt konferenscenter med 37 rum och tillhörande gästmatsalar. Här ligger även personalrestaurangen Ekbacken som är tillgänglig för våra besökare. Vi har också en stor friskvårdsanläggning som är en viktig funktion i huset, säger Elisabeth Hamrén.

Tillsammans med Tengbom arbetades gestaltningskonceptet fram som bygger på Swedbanks symbol eken.

– Vi har valt mycket jordfärger och naturmaterial, mycket ekgolv. Bladverket återfinns på kontorsytorna och där är det matta och möbler i gröna nyanser som blir allt ljusare ju högre upp man kommer, berättar Kristina Jonasson, ansvarig inredningsarkitekt på Tengbom.

Receptionens ribbor i ek för tankarna till stammen och återfinns i kontorsplanens nav, som utgörs av en kaffestation, pentry, sittplatser, kapprum och förvaringsboxar.

– Naturmaterialen och färgerna skapar ett lugn i huset. Vi har också adderat växter på ett nytt sätt. Till exempel i mässingsfärgade tråg på förvaringsskåpen.

Varje helt kontorsplan har fem nav som är hemvist för varje avdelning. Sedan finns det olika former av arbets- och mötesmiljöer i det öppna landskapet och vid kärnan ligger flex- och mötesrum.

Swedbank har närmare 2 700 medarbetare på huvudkontoret och alla som inte använder speciell utrustning sitter aktivitetsbaserat. Det finns hela 5 000 sittplatser i de aktivitetsbaserade lokalerna och av dessa räknas cirka 2 500 som arbetsplatser, genom att stolen och/eller bordet är ställbart.

Enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad når byggnaden nivå Guld. En kombination av många smarta tekniska system gör det nya huvudkontoret mycket energieffektivt.

Om Swedbanks hk

Byggherre: Humlegården Fastigheter

Hyresgäst: Swedbank

Projektledare: Forsen Projekt

Arkitekt: 3XN

Byggentreprenör: Lindqvist Bygg

Konstruktör: Hillstatik

Stomentreprenör: Contiga AB

Fasadentreprenör: Skandinaviska Glassystem