Mikael Carlsson

 

1.       Hur är det att jobba som byggchef? Vad är roligast och vad är svårast?

Jag tycker att jag har världens bästa jobb! Jag tycker att det är otroligt stimulerande att börja från noll med planering, vara med hela vägen och slutligen se det färdiga resultatet överlämnas till beställaren.  Det ger mig väldigt mycket att få vara nära produktionen och att få vara med och påverka projektet i rätt riktning. Den största utmaningen med mitt jobb är att få alla inblandade att dra åt samma håll, men det brukar lösas genom trivsel och delaktighet på arbetsplatsen.

2.       Hur ser din arbetsdag ut?

Jag är morgonpigg och kommer oftast till jobbet runt klockan sex. Jag börjar dagen med en kopp kaffe tillsammans med arbetsledaren och går igenom dagens schema. Mina dagar är väldigt olika beroende på i vilken produktionsfas bygget befinner sig i. I början av ett bygge är det mycket fokus på inköpsmöten och startmöten med UE. Ju längre bygget går desto mer planeringsmöten och tekniska möten. Jag försöker att vara ute i produktionen så mycket som möjligt under dagen för att stämma av projektet med mina medarbetare.

3.       Hur ska en bra ledare vara?

Tydlig, inkluderande, ödmjuk inför uppgiften men samtidigt inte vara rädd för att agera ifall något inte står rätt till. Jag tror mycket på att låta alla få komma till tals på möten, det brukar vara högt i tak. Min filosofi är att var och en är expert på sitt område och då ska den personen också få berätta hur han/hon vill utföra sitt arbete.

4.       Hur tror du att byggchefens roll kommer att påverkas i framtiden i takt med att byggbranschen förändras?

Byggarbetsplatsen blir alltmer internationell så det gäller att vara beredd på det. Platschefens/produktionschefens roll blir allt viktigare för samordningen där produktionschefen är spindeln i nätet. Byggbranschen förändras också i och med generationsväxlingen där det gäller att dels få in yngre personer på befattningar över hela linjen, dels att ta tillvara kunskap från den äldre generationen.

Mikael CarlssonFoto: Midroc.

FAKTA

Namn: Mikael Carlsson.

Befattning: Produktionschef Midroc Project Management.

Ålder: 35.

Bor: 1930-talshus i Fjelie By mellan Lund och Bjärred.

Familj: Fru och två barn som är 5 och 7 år.

Intressen: Familj, resor och löpning. Gör min 6:e maraton i mars – Rom Marathon.

Karriärväg: Civ ing väg- och vatten 1999-2004, konsult innemiljö 2004-2005, arbetsledare Peab 2005-2010, platschef NCC 2010-2012, Produktionschef Midroc 2012-

Ledarskapsmotto: Tillsammans starka!

Sagt om Mikael:

 ”Stort patos, har bra koll på rätt och fel”. ”Besitter en naturlig pondus. Väldigt ärlig, lyhörd och skapar genom denna en väldig gemenskap på arbetsplatsen.” ”Han är absolut värd denna nominering då han är den nya sortens platschef, en riktig förebild för sina medarbetare!”

 

 




Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!