Nyheter

Miljardsatsning på forskningscentrum

Världens främsta forskningscentrum för damidrott ska finnas i Malmö. Det är målsättningen med miljardsatsningen på the World Village of Women Sports, en 70 000 kvadratmeter stor anläggning.

Mitt i stan kommer storsatsningen på kvinnlig idrott att finnas, vid det som nu är Hästhagens idrottsplats i Malmö. Företagaren Kent Widding Persson, som bland annat äger varumärket Ldb, är en av två initiativtagare och huvudfinansiär bakom centrumet.

— I dag sker det absolut ingenting på den kvinnliga sportsidan. Men i takt med att planerna kring The World Village of Women Sports växt fram har vi också fått ett otroligt gensvar från idrottsvärlden, säger Kent Widding Persson.

Han meddelar att finansieringen redan är klar och att det första spadtaget beräknas till år 2010.
— Visst ska man ha respekt för tajmingen men nu är rätt tid att börja. Vi påbörjar arbetet i en lågkonjunktur och står klara när konjunkturen vänder, säger Widding Persson.

Centrumet ska bland annat innehålla utrymmen för forskning, idrottstester och utbildning, fotbollsarena och affärsutvecklingscenter.
— Träning, sponsring och arenor utgår alla från manliga värden. Här vänder vi på perspektivet och utgår från kvinnorna. Idrotts-, forsknings- och affärsvärlden kommer att bjudas in för att tillsammans bygga och forma verksamheten i The World Village of Women Sports, säger Mårten Hedlund, vd för Ldb FC Marketing.

Malmös tekniska nämnd godkände markanvisningsavtalet för anläggningen på onsdagen.