Minskat intresse för ägarlägenheter

Minskat intresse för ägarlägenheter
Regeringen hade hoppats på tusentals ägarlägenheter om året. Men hittills har bara 733 bildats i hela landet.
Regeringen hade hoppats på 3 000—5 000 ägarlägenheter om året. Men fyra år efter att den nya boendeformen infördes har bara 733 lägenheter bildats, visar siffror från Lantmäteriet.

När regeringen 2009 gjorde det möjligt för människor att äga sin egen lägenhet hoppades de bland annat att det skulle leda till fler lediga hyresrätter genom att det skulle förenkla uthyrning.

Som innehavare av en ägarlägenhet har man lagfarten till bostaden, till skillnad från bostadsrätten där man bara äger rättigheten att bo i lägenheten.

I lagförslaget för ägarlägenheter förutsåg regeringen en rusch för den nya boendeformen och att 3 000 – 5 000 ägarlägenheter skulle kunna bildas per år.

Riktigt så blev det inte.

I dag finns totalt 733 ägarlägenheter i hela landet. Byggandet har dessutom mattats av.

Mellan 2010 och 2011 byggdes runt 300 lägenheter, året därpå byggdes drygt 200 och det senaste året har bara 100 lägenheter bildats visar Lantmäteriets statistik.

I Visby på Gotland har Peab planerat för en ombyggnation av en fastighet till 17 ägarlägenheter. Men intresset från köparna har varit svalt.

– Det har inte funkat som vi tänkt oss. Mäklaren har tecknat kontrakt för fem, sex lägenheter. Vi måste ha minst tolv för att köra igång. Nu funderar vi på att ändra om till bostadsrätter igen, säger Kjell Ramström, arbetschef på Gotland.

Varför tror du att intresset är så lågt?

– Det har jag inget svar på. Jag tycker att det borde vara ett jättestort intresse för att äga en lägenhet i Visby.

Marie Bergström
[email protected]

 

Ägarlägenheter

I en ägarlägenhet har lägenhetsinnehavaren lagfart på bostaden, som utgör fast egendom. Den kan därför exempelvis intecknas på samma sätt som ett småhus och hyras ut till vem som helst.

Till skillnad från bostadsrätten, där man bara äger rätten att bo i lägenheten, finns det ingen bostadsrättsförening och inga gemensamma lån. Däremot får ägarlägenheten en andel i en samfällighet som omfattar exempelvis trapphus och fasader.

Fakta: Skatteverket

Antal ägarlägenheter i Sverige

30 juni 2013: 733

30 juni 2012: 631

30 juni 2011: 400

30 juni 2010: 109

Källa: Lantmäteriet

Relaterade artiklar

Inbromsning av lägenhetsbyggandet
JM vill öka andelen ägarlägenheter
Het byggmarknad för lägenheter
Här byggs norra Sveriges högsta trähus