Nyheter

Misstänkt ekobrott på Nya Karolinska – åtta häktade

Nya Karolinska ska vara helt klart 2018 och byggkostnaden har passerat 25 miljarder kronor. Foto: Kristoffer Marchi

Åtta personer sitter häktade misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i samband med bygget av Nya Karolinska i Solna, det rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren.
Byggfirman B&D Grupp, en underentreprenör i andra led till Skanska, misstänks ha betalat svarta löner och undanhållit mångmiljonbelopp i skatt.


Enligt Byggnadsarbetaren var B&D Grupp under 2014–2016 en av underentreprenörerna på Nya Karolinska samt på forskningslaboratoriet Biomedicum, tvärs över gatan från sjukhuset, där Skanska också är huvudentreprenör och Akademiska hus beställare.

Tidningens granskning visar att det gick rykten om lönedumpning och svartarbete. Och enligt vittnesuppgifter smet flera anställda regelbundet in på samma ID06-kort.
De två firmatecknarna – vd:n och vice vd:n – sitter häktade sedan mitten av oktober 2016. Brottsmisstanken gäller grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Ytterligare sex personer sitter häktade i samma brottsutredning, misstänkta för samma brott, samtidigt som två personer som tidigare var häktade har försatts på fri fot.

De flesta av de häktade, inklusive företagets ägare, är utländska medborgare.
Flera av männen har en eller flera byggfirmor registrerade i sina namn.

Åklagaren har fått tillåtelse att belägga dem med restriktioner under häktningstiden. Det anses finnas risk att de ”genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning”.

Enligt Ekobrottsmyndigheten kommer ett åtal mot männen sannolikt inom tre–fyra veckors tid.
Men företaget som står i centrum för ekobrottsmålet har redan blivit fällt. Den 8 december förra året beslutade förvaltningsrätten i Stockholm, på begäran av Skatteverket, om en betalningssäkring mot B&D Grupp.

I beslutet står det att ”bolaget under perioden september 2014–september 2016 gjort överföringar om 14 225 712 kronor till ett annat bolag. Överföringarna har sannolikt inte motsvarats av någon motprestation och ska istället betraktas som lön till bolagets oredovisade arbetskraft och till bolagets företrädare.”

Förvaltningsrätten menar också att B&D Grupp ”sannolikt gjort avdrag för osanna fakturor och därigenom undgått att betala skatter och avgifter”.

Domstolen beslutade att totalt 4 469 718 kronor får beslagtas genom betalningssäkring. Men enligt kammaråklagare Jerker Asplund är den ekonomiska brottsligheten mer omfattande än så.

– Till det kommer att läggas även den för lågt redovisade källskatten till okänd arbetskraft så det kommer att bli ett större skatteundandrag som jag åtalar för, säger han till Byggnadsarbetaren.