Nyheter

Misstänkt mångmiljonkupp mot Stockholms stad

Söderledstunneln under centrala Stockholm öppnade i november ifjol efter flera års såväl omfattande som dyr renovering till en kostnad av 1,5 miljarder kronor. Tidningen Expressen avslöjar idag att skattebetalarna kan ha lurats på 27,7 miljoner kronor med hjälp av falska fakturor under byggarbetet.

Två företagare i mellansverige har delgivits misstankar om grovt bedrägeri och skattebrott.

Trafikkontorets avdelningschef Lars Jolerus bekräftar till Expressen att en person i ledande ställning har stängts av från sitt jobb under utredningen. Personen ifråga har i sin befattning haft rätt att attestera de nu ifrågasatta fakturorna.

Det var Skatteverket som slog larm om det misstänkta bedrägeriet efter en granskning av de företag som deltagit i renoveringsarbetet av Söderledstunneln.

Den misstänkte företagaren hade en ledande roll i renoveringsarbetet och kunde enligt polisutredningen påverka godkännandet av fakturor i projektet.

Enligt Skatteverket har denne använt sig av falska och uppblåsta fakturor och via en annan entreprenörs bolag har pengarna överförts till det egna samt hustruns privata konto.

Den huvudmisstänkte företagaren har bekräftat för tidningen Expressen att han delgivits misstanke om brott men nekar till anklagelserna. Den chef på Stockholms stads trafikkontor som stängts av under utredningen har avböjt att lämna några kommentarer.