Nyheter

Misstänkta släpps utan att avskrivas

De två personer som anhölls tidigare i veckan i Göteborg, misstänkta för bland annat grovt mutbrott och grovt bedrägeri, har frisläppts.

Enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz, kvarstår dock misstankarna mot männen.

Det var under tisdagen som de två männen anhölls, misstänkta för att vara inblandade i en förmodad muthärva i Göteborg som just nu utreds av Riksenheten mot korruption.

De anhållna var dels en underleverantör som utfört tjänster åt Peab, som i sin tur utfört arbeten åt ett kommunalt bostadsbolag, dels en man som skött inköp på kommunen. Under torsdagen släpptes dock männen efter att förhör hållits.

Statsåklagaren Nils-Eric Schultz förklarar att misstankarna mot de båda männen, som inte har någon koppling till varandra, finns kvar.

— Men det försvårar inte utredningen att släppa dem. Vi har allt material vi behöver och det ser ut att bli långa utredningstider vilket skulle göra det svårt med häktningar, säger han.

Nils-Eric Schultz håller just nu i fem parallella utredningar som rör misstänkta mutbrott i Göteborg. I samtliga fall är kommunala byggbolag eller byggföretag inblandade.

— Men jag ser det som separata utredningar, inte som en enda stor muthärva. Sedan finns det ett återkommande mönster, säger han.

Mönstret handlar om att fakturor på uppdrag som inte utförts, eller gjorts någon annanstans, har skickats till de kommunala bostadsbolagen. Där har någon eller några, sett till att betalning skett och också fått tjänster utförda åt sig själva.

Detta har hänt

Den misstänkta muthärvan blev känd under våren efter ett program av Uppdrag granskning. Bland annat ska flera tjänstemän på kommunen haft privata affärer med en byggföretagare, samtidigt som de beställt uppdrag för miljontals kronor av hans företag.

Efter programmet har Familjebostäder, Peab och Bostads AB Poseidon polisanmält medarbetare efter att ha upptäckt misstänkta oegentligheter.

Nils-Eric Schultz, statsåklagare på Riksenheten mot korruption, har också inlett flera förundersökningar.

Tisdagen den 7 september meddelar Nils-Eric Schultz att två personer anhållits. Dels en underleverantör som utfört tjänster åt Peab, som i sin tur utfört arbeten åt ett kommunalt bostadsbolag. Dels en man som skött inköp idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.