Nyheter

Mjukvarubolaget Bimobject ökar takten

Kim Mortensen, ny vd Bimobjects.

Svenska BIMobject fortsätter sin globala expansion genom att köpa sin konkurrent Polantis. Dessutom har en ny vd utsetts till bolaget.

Det svenska bolaget Bimobjects levererar molntjänster för att hantera virtuella modeller för byggande. Nu har de gjort klart med ett förvärv av Polantis, som är en av Europas största leverantörer av bim-lösningar. I och med förvärvet stärker Bimobjekts sin position som marknadsledande i världen.

Polantis är ett välkänt och starkt varumärke i framför allt Frankrike, men har även en betydande global närvaro. Polantis har på sin plattform över 420 000 användare, 14 700 BIM-objekt och 150 tillverkare. Polantis förväntar att 2019 års försäljning ska uppgå till omkring 700 000 Euro. Tillsammans kommer bolagen att ha 1,5 miljoner registrerade användare, 74 000 BIM-objekt och 1 550 tillverkare/varumärken. 

– Vi är verkligen glada över att tillkännage förvärvet av Polantis, ett bolag med en mycket stark marknadsposition på den viktiga franska marknaden såväl som hos internationella användargrupper. Polantis lever upp till de krav vi ställer på en förvärvsdriven tillväxt – de är marknadsledande på en geografiskt attraktiv marknad, vilket ökar vår marknadsandel samt tillför oss skalfördelar. Det här förvärvet är ett väldigt viktigt steg för koncernens framtid och vi ser fram emot att välkomna teamet till Bimobject-familjen, säger Johan Svanström, tillförordnad vd på Bimobject. 

–  Vi är väldigt glada över att bli en del i Bimobject. Deras tydliga fokus på att bli nummer ett på den globala marknaden och tillhandahålla användare bästa möjliga BIM-innehåll stämmer väl överens med våra mål. Bimobjects teknikhöjd, internationella närvaro och räckvidd samt övriga resurser kommer att gynna våra medarbetare, befintliga kunder och användare, säger Itaï Cellier, grundare och vd för Polantis. 

Bimobject och Polantis kommer att drivas vidare under sina respektive varumärken på den franska marknaden. Förvärvet förväntas ge betydande operationella synergier, stordriftsfördelar inom teknikutveckling och bättre lösningar och erbjudande för såväl tillverkare som användare. 

Förvärvet kommer att ha en marginell positiv effekt på nettoomsättningen för 2019. På längre sikt förväntas förvärvet tillföra betydande försäljnings- och kostnadssynergier. 

I samma veva som förvärvet av Polantis tillkännagavs meddelade styrelsen att man utser Kim Mortensen till ny vd för Bimobject. Tillträde beräknas ske senast den 1 september 2019. Johan Svanström kvarstår som tillförordnad vd tills dess att Kim kan lämna sin nuvarande anställning.

– Vi är verkligen glada över att kunna hälsa Kim Mortensen välkommen till BIMobject-teamet. Kim har under sina sju år på olika ledande befattningar inom Apsis, byggt upp en mycket värdefull erfarenhet av att leda ett snabbväxande och marknadsledande mjukvarubolag med fokus på digitala marknadsföringslösningar. Med Kim som ny vd förväntar vi oss ett ökat fokus på verksamheten och accelerande tillväxt, säger Anders Wilhjelm, Styrelseordförande på Bimobject. 

Kim Mortensen är dansk medborgare. Han studerade nationalekonomi och har en examen från Copenhagen Business School.