Nyheter

Mutorna skakar byggbranschen

Flera muthärvor skakar byggbranschen. Projekt från Kriminalvården, Göteborg, Norrköping och Arenastaden utreds av åklagare.

En tidigare fastighetschef vid Kriminalvården misstänks för mutbrott i samband med planerade fängelsebyggen i Haparanda, Östersund och Härnösand. Tre företagare är också misstänkta för brott.

Dagens Nyheter avslöjade under söndagen detaljer från polisutredningen i Kriminalvården-härvan. Enligt tidningen misstänks fastighetschefen för att personligen ha tagit emot cirka fyra miljoner kronor från olika företag som har anlitats vid projektering av nya anstalter.

Trots att fastighetschefen gick i pension i februari i år har han fått fortsatta konsultuppdrag av Kriminalvården för att planera nya fängelser. I år misstänks han enligt DN ha fått mellan 50 000 och 100 000 kronor från ett arkitektföretag som han har anlitat.

Dessutom har ett byggbolag byggt ett hus för cirka 2,5 miljoner kronor på fastighetschefens granntomt. Utredarna misstänker att huset är byggt för fastighetschefens räkning, skriver DN.

Överåklagare Gunnar Stetler, som leder utredningen, säger till DN att åtal kommer att väckas tidigast i januari.

Muthärvan som rör Kriminalvården har kallats den största inom statlig förvaltning. Men den är långt ifrån den enda som rör byggbranschen. Härvan i Göteborg, som avslöjades av Uppdrag granskning, har vuxit till sex parallella utredningar som bland annat rör en före detta platschef på Peab och flera kommunala bostadsbolag.

Norrköpings kommun har också nyligen skakats av en muthärva sedan en tjänsteman på stadsbyggnadskontoret har berättat att kommunen har fått stå för cirka 200 000 kronor när tjänstemannens sommarhus byggdes om. Tjänstemannen är nu avstängd från arbetet och misstänks för trolöshet mot huvudman och mutbrott.

Mutmisstankar utreds också i samband med det pågående bygget av Arenastaden i Solna. Tidningen Dagens Samhälle avslöjade i mars att stadsdirektören i Solna hade fått lön från byggherrarna utan att redovisa detta för kommunstyrelsens arbetsutskott.

— Han är en person som förekommer i utredningen, säger chefsåklagare Alf Johansson, som nu leder en polisutredning om mutbrott och bestickning.

I mars polisanmäldes en muthärva som involverar det allmännyttiga bostadsföretaget Härnösandshus och två före detta medarbetare hos Skanska. Enligt Härnösandshus har deras före detta förvaltningschef fått en gäststuga och renoverat sin privatbostad på Härnösandshus bekostnad.

Pågående mututredningar:

· Göteborgshärvan. Sex separata utredningar pågår.
· Kriminalvården. En före detta fastighetschef är misstänkt för mutbrott. Tre företagare misstänks också för brott.
· Norrköpings kommun. En tjänsteman har erkänt att kommunen har fått bekosta ombyggnaden av hans privata bostad.
· Arenastaden. Stadsdirektören förekommer i utredning om mutbrott och bestickning.
· Härnösandshus och Skanska. En före detta förvaltningschef på Härnösandshus och två före detta anställda på Skanska är inblandade.