Nyheter

NCC-fabrik får nytt liv

Peab har börjat få igång verksamheten i NCCs gamla husfabrik i Hallstahammar — en av byggsveriges mest omskrivna anläggningar.

Peab tog över fabriken i Hallstahammar runt årsskiftet och har nu börjat tillverka betongpålar i anläggningen.

– Än så länge använder vi bara en liten del av fabriken, men senare i höst kommer vi att besluta om hur vi ska använda resten. Målet är naturligtvis att dra nytta av fabriken fullt ut, säger Karl-Gunnar Karlsson, chef för Peab Industri.

– En mycket bra anläggning är det, med läge mitt i Mälardalen, strax intill motorvägen E18. Passar oss perfekt, säger han.

Tillverkningen av betongpålar är en produktion som flyttats över från fabriken S:t Erik i Uppsala, varifrån även delar av personalen hämtats.

Idag jobbar ett 15-tal personer i fabriken i Hallstahammar. Men Peab söker redan fler och kommer sannolikt att nyanställa ett väsentligt större antal framöver, enligt Karl-Gunnar Karlsson.

När NCC 2006 startade sitt industriella husbyggarprojekt i Bultens gamla höglager gav det eko i hela bygg- och industrisverige.

NCC skulle med industriella metoder bygga hus i moduler som levererades på Ikeavis, i platta paket till byggarbetsplatserna. Byggkostnaderna skulle halveras.

Men bara efter ett år visade det sig att de ekonomiska kalkylerna inte höll. NCC tvingades lägga ner och försommaren 2008 ekade det tomt i fabriken — som alltså Peab nu börjar fylla med folk och produktionsutrustning.