Nyheter

NCC startar bygget i Norvik

Norvik hamn. Bild: Stockholms Hamnar.

Efter ett positivt besked från Högsta domstolen om hamnen i Norvik kan NCC nu starta bygget av Norvik logistik- och företagspark. Tillsammans med Stockholms Hamnars nya godshamn blir området en ny knutpunkt för svensk handel.

 – Nu kan utvecklingen av Norvik till ett dynamiskt logistiknav i Stockholmsregionen äntligen ta fart på allvar. Logistik- och företagsparken blir en vital del i en växande knutpunkt för svensk import och export, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Infrastructure, i ett pressmeddelande.

Den planerade godshamneni Nynäshamn har stor betydelse för att skapa en hållbar och effektiv varuförsörjning i Stockholmsregionen. Intill godshamnen ska både små och stora företag kunna etablera sig och utveckla sin verksamhet i en dynamisk miljö.

NCC äger en exploaterbar yta om totalt 410 000 kvadratmeter, varav cirka hälften beräknas kunna utgöras av byggnader. Logistik- och företagsparken blir ett strategiskt placerat transport- och fraktcentrum för redan etablerade grossister, distributörer, logistik-, export- och importföretag och för andra verksamheter.

Området där logistik- och företagsparken ska byggas består till stora delar av berg vilket betyder att det är stora bergvolymer som ska sprängas, säljas och transporteras bort med båt. 

Närmast i tiden kommer arbeten med infrastruktur, bergarbeten för järnvägsanslutning och framtagning av mark för olika verksamheter på området att påbörjas. Målet är att kunna erbjuda lokaler för inflyttning samtidigt som hamnen öppnar. Den beräknade byggtiden för hamnen är drygt tre år.