Nyheter

Nedåt för bostadsrätter – uppåt för villor

Foto: Fastighetsbyrån

Bostadsrättspriserna i riket som helhet sjönk 2 procent i maj jämfört med föregående månad. Villapriserna steg 1 procent.
Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, sjunkit 3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 3 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 3 procent samtidigt som villapriserna stigit 5 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För maj innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för mars-maj jämförs med motsvarande viktade medelvärde för februari-april. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med december-februari.

Erik Olsson fastighetsförmedling skriver att bostadsmarknaden är fortfarande förvånansvärt oberörd av Coronapandemin.

– Särskilt där bostadspriserna är höga leder ekonomisk osäkerhet och förväntningar på sänkta bostadspriser snarare till att det säljs färre bostäder än till att priserna går ner. Det kan påverka marknaden senare, skriver Erik Olsson fastighetsförmedling.

Fastighetsbyrån kan å andra sidan se viss effekt av coronaviruset.

– Bland annat med färre försäljningar i storstäderna än förra året. Personer med hög belåning och små marginaler verkar påverkas mest. Därför är det också naturligt att vi ser en nedgång på bostadsrätter, framförallt mindre, och inte villa, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i en kommentar och fortsätter:

– Sedan starten av Coronasmittan har bostadsmarknaden svängt mycket fram och tillbaka. Nu går bostadsmarknaden in i en lugnare period över sommaren. Många tror dock att den kan bli mer aktiv än vanligt då fler kommer vara hemma under semestern. Konsumenterna har även sett att marknaden rullar på med relativt stabil prisbild och vågar då agera.

Nyhetsbyrån Direkt