Nyheter

Norra Tornen klara för byggstart

Norra Tornen kommer att bli cirka 125 meter höga. Bild: OMA / Oscar Properties
De två tvillingtornen blir en ny port in till Stockholm, en knutpunkt mellan Vasastan och den nya framväxande Hagastaden.
Med cirka 300 bostäder och en höjd på cirka 125 meter blir Norra Tornen innerstadens högsta bostadshus.
Planerad inflytt är 2018.
 
De två tvillingtornen är arkitektbyrån OMA: s första projekt i Stockholm och Skandinavien. Arbetet leds av arkitekten Reinier de Graaf i nära samarbete med Oscar Properties designteam.
 
Oscar Properties tilldelades projektet 2013 av Stockholms stad genom en markanvisningstävlan där ett flertal välrenommerade arkitekter, utvecklare och byggbolag deltog. Norra Tornen har
utvecklats i nära samarbete med den nederländska arkitektbyrån OMA som har tagit fram en modernistisk men samtidigt human arkitektur som harmonierar med Vasastadens stenhus och dova färgpalett.
 
Byggnaderna är skapade utifrån två element; ett burspråk och en balkong som alternerar och skapar ett stigande sicksackmönster av block i glas och sten. Inspirationen till den modernistiska
moduldesignen är delvis hämtad från den kanadensiske arkitekten Moshe Safdies radikala bostadsarkitektur från sextiotalet.
 
– Ett bostadshus på 125 meter med 360 graders panoramautsikt över Stockholm talar för sig själv. OMA har skapat en både vacker och modernistisk port in till staden som öppnar för etthelt nytt boende där balkongen, ljuset och utsikten är bärande element, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties, i ett pressmeddelande.
 
I Norra Tornen kommer det att finnas ett biorum, en gästlägenhet, ett gym med en relaxavdelning och bastu samt en festvåning som är fri att nyttja för de boende.

Fasaden är av robust, grovhamrad, stenblandad betong med ett pigment som ser ut lite som tegel på håll. Tanken är att strukturen ska kännas både gammal och ny och harmoniera med Stockholms klassiska, varma färgskala i gula, rosa, röda och bruna toner.
 

– Norra Tornen definierar den nya stadsdelen Hagastaden som en del av Stockholms växande stadskärna. Tornen ger ett förvånansvärt ödmjukt intryck, en känsla av hemtrevnad och humanism. Ljuset och känslan av att vara utomhus, vilket är en viktig komponent inom svensk och skandinavisk arkitektur, formar den rumsliga upplevelsen i Norra Tornensäger Reinier de Graaf, partner OMA och ansvarig arkitekt Norra Tornen.
 
Norra Tornen byggs med så kallade sandwichelement. Varje plan tillverkas på fabrik och adderas därefter till konstruktionen i ett lyft. Varje enhet levereras färdig med samtliga vägglager och funktioner, inklusive fönster.
– Det här byggsystemet ger en större kontroll under hela processen, från tillverkningen till själva produktionsfasen. En avancerad teknik som möjliggör ett enkelt byggsystem, berättar Ruxandra Petrineanu, designansvarig på Oscar Properties.
I Norra Tornet finns förutom serviceytor och tjänster för de boende även en rad lokaler ( 1000 kvm) som allmänheten kan ta del av. Arbetet med att fylla dessa ytor med innehåll pågår just nu.
 
Byggstart 2015/2016.
Inflytt 2018.
Priser från 4 180 000 kronor.