Nyheter

Norskt maskinföretag går över gränsen

Sprutbetongrobot. Foto: AMV.

Det norska maskintillverkningsföretaget AMV AS grundades i Flekkefjord 1860.

Nu, 156 år senare, gör man en bredare satsning i sitt östra grannland och startar verksamhet i värmländska Sunne.

– Vi ser en stark ökning av stora infrastrukturprojekt i Sverige framöver och då måste vi finnas på plats nära kunderna och projekten, säger Peder Andersen, vd för företaget.

AMV AS är beläget  i Flekkefjord på Norges sydligaste udde, ett litet samhälle med cirka 7 000-8 000 invånare.  Företaget bildades redan 1860 och har sedan dess funnits i familjens ägo. Vd Peder Andersen tillhör den femte generationen.

Nu väljer företaget att etablera sig i värmländska Sunne, där man precis öppnat en verkstad. Sedan tidigare har man kontor i Stockholm.

– Det är viktigt för oss att ha närhet till kunderna och projekten. Nu när vi satsar på att bli en större aktör i Sverige så måste vi finnas på plats här, säger Peder Andersen.

AMVs huvudfokus ligger på tunnel- och anläggningsbranschen samt offshore industrin. Inom tunnelbranschen är man en stor maskinleverantör av borriggar, arbetsplattformar samt injekterings- och sprututrustning – både i Norden och internationellt.  

En stark anledning till att man nu gör en storsatsning i Sverige är framförallt de stora infrastrukturprojekt som kommer framöver.

– Den svenska marknaden är inne i en otroligt expansiv fas med stora tunnel- och infrastrukturprojekt som till exempel Förbifart Stockholm, nya tunnelbanelinjer, Västlänken och Ostlänken, säger Anders Östberg från Färila, Hälsingland, som är ansvarig för verksamheten i Sverige som bedrivs i bolaget AMV Equipment AB.

Byggs det inte mycket infrastruktur i Norge?

– Tunneldrivning är en extremt stor marknad i Norge. Det AMV är känt för i Sverige är just tunnlar och tunneldrivning.  Särskilt inom gruvverksamheten har vi många maskiner redan idag. Vi ska nu försöka etablera oss mer inom väg- och anläggningsbranschen.

Enligt Anders Östberg, som har 22 års erfarenhet från tunnelbranschen och jobbat på bland annat Skanska och Veidekke, kommer många stora projekt att upphandlas de närmaste 15 åren.

– Och vill man vara med på riktigt i den stora infrastruktursatsning som görs nu så måste man vara på plats med reservdelar, service med mera.

Att man valt Sunne som lokaliseringsort är ett strategiskt beslut.

– I Sunne finns en lång och gedigen tradition inom tung industri därmed kompetens inom området,  något som är viktigt för tillverkningen. Läget är också strategiskt med avseende på närheten till Norge. Det ger synergieffekter mellan de två stora marknaderna, säger Anders Östberg.

Anläggningen i Sunne, som öppnade i oktober, är cirka 1 200 kvadratmeter stor och kommer att inrymma både verkstads- och kontorsdel.  Här kommer primärt tillverkning och montage av maskiner att ske samt service av dessa.

– Vi har för avsikt att initialt anställa fyra-sex personer under hösten/vintern, framför allt kommer vi att behöva personal inom el, hydraulik och montage. 

Företagets vd och ägare Peder Andersen tycker inte att det har varit krångligt att etablera sig i ett nytt land.

Är det enkelt att starta företag Sverige?

– Jag tycker att det har varit lätt att etablera sig här. Det skiljer väldigt lite mellan Norge och Sverige vad gäller lagar, regler och tillstånd. Vi har fått mycket stöd av kommunen. Det har inte heller varit problem att hitta kvalificerad arbetskraft eftersom ni i Sverige är ni kända för er högkvalitativa verkstadsindustri.

Du utgår från huvudkontoret i Flekkefjord. Kommer du personligen att arbete i Sverige?

– Jag kommer att jobba en hel del i Sverige och framförallt så kommer jag jobba tätt med den svenska organisationen.

Vad är det bästa med Sverige och svenskarna?

– Ni har väldigt fokus på att få saker och ting gjorda. Allt sker snabbt och det är positivt.

Vilka är den största skillnaden mellan Sverige och Norge?

– Det är att vi äter kall lunch och ni äter varm… Annars ser jag inte så många skillnader utan mest likheter.

 

Denna artikel utgör sista delen i serien Nyfiken på Norge.

Byggvärlden vänder blicken västerut. I en artikelserie tar vi pulsen på den norska byggmarknaden samt träffar svenskar som valt att jobba i Norge. I sista delen vänder vi på steken och träffar ett norskt företag som precis valt att etablera sig i Sverige.

Tidigare artiklar har varit införda i Byggvärlden nr 12, 13, 14 och 15.