Nyheter

Nu börjar stadsbygget

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson och LKAB:s vd Lars-Eric Aaro signerade avtalet. Foto: G. Rúnar Gudmundsson.

LKAB och Kiruna kommun har skrivit på avtalet för stadsflytten.

Kommunen får 3,74 miljarder kronor i ersättning för att bygga upp den nya stadskärnan.

Nu är det spaden i marken som gäller, säger Kristina Zakrisson, ordförande i kommunstyrelsen.

På torsdagen undertecknade Kiruna stad och LKAB det civilrättsliga avtalet om Gruvstadspark 2 i Kiruna. Avtalet röstades igenom vid kommunfullmäktige den 2 juni.

– Jag känner mig väldigt nöjd och lättad. Vi har skrivit ett litet, enklare avtal tidigare. Men det här var det stora, det var svårare eftersom det omfattar ett större område, säger Kristina Zakrisson, ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

Avtalet innebär att kommunen får 3,74 miljarder kronor av LKAB för att bygga upp ett nytt Kiruna. Stadens nuvarande centrum måste flyttas på grund av sprickbildning som orsakas av gruvbrytningen.

Ersättningen omfattar bland annat infrastruktur och mark, kommunala verksamhetslokaler och Kirunabostäders kommersiella lokaler.  Pengarna kommer att betalas ut i omgångar.

– Det här avtalet gör att vi kan börja bygga det nya och avveckla det gamla – det har varit det viktiga för oss. Nu är det spaden i marken som gäller. Vi har kollat upp att vi kan börja arbetet även om avtalet skulle överklagas, säger Kristina Zakrisson.

Den nya stadskärnan kommer att placeras cirka tre kilometer öster om den nuvarande. Det är White arkitekter som, tillsammans med Ghilardi + Hellsten arkitekter, Spacescape, Vectura Consulting och Evidens BLW, fått det prestigefyllda uppdraget att rita centrumet.

När kommunen nu drar igång projektet på allvar börjar de med att bygga det nya torget, handelsgatan och bostäder i området. Därefter prioriteras gymnasieskola, simhall, folkets hus och bibliotek.

Parallellt jobbar kommunen med en avvecklingsplan för det gamla centrumet.

I höst ska parterna inleda förhandlingar om allmännyttans bostäder och nästa år räknar de även med att ha ett förslag om en ny energilösning färdigt. Målet är att presentera Sveriges lägsta fjärrvärmetaxa.

Hur lång tid stadsflytten kommer att ta är oklart enligt kommunen, men enligt Whites plan ska den nya staden stå färdig år 2100.