Nyheter

Ny knutpunkt växer fram

Stockholm Continental. Illustration: 3XN

Mittemot Stockholms Centralstation uppför Jernhusen och Strabag ett helt nytt kvarter med namnet Stockholm Continental. Här ryms 20 bostadsrätter, ett nytt Scandichotell med 400 rum, butiker och nya entréer till kollektivtrafiken som öppnar 2016.

Stockholm Continental blir ett helt nytt kvarter mitt i city som innehåller hotell med lounge, restaurang och barer, bostäder, butiker och en takterrass med bar dit alla kan gå och njuta av utsikten. Genom sitt läge och att många ytor blir helt tillgängliga för alla, blir Stockholm Continental den nya mötesplatsen i Stockholm.

– Visionen har varit att tillsammans med Strabag och Scandic Hotels skapa en helt ny mötesplats med upplevelser i flera plan och en modern byggnad som ger en av de viktigaste platserna mitt i Stockholm city ett lyft, säger Ann Wiberg, affärsområdeschef på Jernhusen.

Station Stockholm City med sin uppgång i Stockholm Continental ger vardagspendlarna närmare till city och alla långväga resenärer får en enklare entré till både Stockholm och Centralstationen med sina fjärrtåg, bussar och Arlanda Express.

– Här kopplar vi ihop alla trafikslag med varandra och underlättar det kollektiva resandet för resenärerna. Vårt mål är att fler ska vilja resa kollektivt och då måste det vara enkelt att resa samtidigt som resenärernas behov av service som gör vardagen enklare uppfylls, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Totalt handlar det om en investering på drygt 1 miljard kronor. Den totala ytan är cirka 28 000 kvadratmeter. I huset flyttar Scandic in med ett nytt hotell med 400 rum. Överst i två av de fyra huskropparna byggs 20 bostadsrätter med en fantastisk utsikt över Riddarfjärden och Stockholms takåsar.

– Byggnadens arkitektur är framstående och ett bra exempel på hur vi kan tillföra nya byggnader och nya kulturvärden i stadens hjärta. Men nästan viktigare än utsidan är de funktioner som ryms i byggnaden. Station, restauranger, service, hotell, takterrass och bostäder stärker och levandegör platsen och kopplar samman Vasagatan och Klarabergsgatan på ett bra vis, säger Regina Kevius stadsbyggnadsborgarråd (M).

Stockholm Continental ska stå klar i början av 2016, medan pendeltågstationen öppnar 2017 när nya Citybanan är färdigbyggd. Kim Herforth Nielsen på danska 3XN Arkitekter har ritat huset.

Ambitionenfrån arkitektbyrån har varit att tillföra området några positiva egenskaper som inte finns där i dag.

– Det är en spännande och utmanande uppgift att få lov att arbeta med en sådant centralt och viktigt byggprojekt i Stockholm. Vår önskan har varit att skapa en levande byggnad, som med sina många funktioner utgör en naturlig samlingspunkt och en ny mötesplats i staden ”, säger Kim Herforth Nielsen.

Huvudentreprenör och utvecklingspartner är Strabag Projektutveckling AB, ett svenskt dotterbolag till den europeiska byggkoncernen Strabag SE.

– Stockholm Continental kommer att öppna upp en attraktiv och samtidigt funktionell plats i centrala Stockholm. Tillsammans med vår kund och samarbetspartner Jernhusen, erbjuder vi Stockholms stad vad som kommer att vara ett av de mest moderna höghus i Sverige, säger Thomas Birtel, vd för Strabag SE.