Nyheter

Ny ventilationsteknik <br></br> kan lösa fuktproblem

Göteborgsföretaget Ventotech kan ha lösningen på problemet med fukt på vindar. Med ny teknik styrs ventilationen. NCC testar nu tekniken i två projekt.

Ventotechs teknik (se grafiken) handlar om att bara öppna gavelventilerna när uteluften kan torka ut vinden. Alltihopa styrs av sensorer som mäter luft och temperatur inne och ute och informationen skickas sedan till en dator som styr fläkten. Enligt tester minskar luftfuktigheten med 10-15 procent.

Produkterna började säljas förra året men än så länge har tekniken inte fått något brett genomslag. Men såväl Skanska som NCC har installerat tekniken i olika projekt. Ett genombrott var när Ventotech fick uppdraget att installera systemet i Sveriges största passivhus, Hamnhuset i Göteborg, som byggs av NCC.

— NCC prövar också tekniken i en nybyggd villa i Huddinge och även om vi vet att tekniken fungerar är det ett sätta att visa branschen att det fungerar och inte förbrukar för mycket energi, säger Carl- Eric Hagentoft professor på Chalmers och upphovsman till tekniken.

Men Ventotechs teknik kräver att vinden är lufttät. Därmed måste taket byggas utan den vanligt förekommande ventilationslösningen med ventilation vid takfoten.

— Med dagens sätt att bygga tak klarar få hus och byggnader de fuktkrav som Boverket satt upp i nya BBR. Därför tror jag det finns en framtid för vår teknik, något måste göras, säger Carl- Eric Hagentoft.