Nyheter

Nya aktörer i Vallastaden

Planerad bebyggelse i Vallastaden. Bild: Peder Sterlinge/Okidoki arkitekter

Ytterligare fem byggherrar har bestämt sig för att bygga i Linköpings nya stadsdel Vallastaden.
Skanska kommer att bygga ett 50-tal klimatsmarta lägenheter och även Östgötahus, CH Vallastaden och arkitektfirmorna A-direkt och Arkitektstudio Witte är klara som nya aktörer.

– Vi gillar Vallastadens idé att sätta miljö och människa i fokus och att erbjuda ett mervärde utöver att bara bo. Vi ska bygga ca 50 klimatsmarta lägenheter men har även idéer kring en kretslopps-butik på markplan där man kan lämna in, köpa och byta kläder och nyttoprylar. På ett av hustaken kommer det att finnas en vinterträdgård som skulle kunna tillvarata överskottsvärme från husen vintertid. Nästa vecka bjuder vi in till en workshop för att provköra några av dessa idéer på presumtiva spekulanter, säger Susanne Wettergren, affärsutvecklare på Skanska, i ett pressmeddelande.

De andra nytillkomna byggherrarna är Östgötahus och CH Vallastaden AB samt arkitektfirmorna A-direkt och Arkitektstudio Witte.

Totalt är det nu 30 aktörer som bygger i Vallastaden vilket innebär en blandning av både stora och små byggherrar.
– Det som lockar med Vallastaden är framförallt visionen och tankarna bakom som handlar om att utmana det traditionella och låta mångfald, lekfullhet och social hållbarhet stå i centrum, säger Ludvig Witte, Arkitektstudio Witte.

Det som återstår att tilldela inför expot 2017 är cirka 10 friliggande tomter för småhus och radhus.
Sammanlagt kommer det att bli omkring 1 000 nya bostäder, både bostadsrätter, hyresrätter, radhus och villor.
– Vi är jätteglada för att det är ett så stort intresse för att bygga i Vallastaden. Det ger oss den mångfald som hela tiden varit vår vision och det är ett kvitto på att vi har en attraktiv idé om samhällsbyggande. I och med att alla flerbostadshusen är tilldelade inför expot kan vi på riktigt gå vidare till nästa steg och jobba på i ett högt tempo, säger Elias Aguirre, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det är marktilldelningsprocessen där marken har delats in i mindre byggrätter som har gjort det möjligt för många olika aktörer att vara delaktiga.
Första etappen av den nya stadsdelen kommer att visas upp för omvärlden under bo- och samhällsexpot ”Vallastaden 2017” sensommaren 2017.