Nyheter

Nykläckt – en svävande sal

En svävande multimediastudio i form av ett ägg. Det blir utropstecknet när Karlstads universitet inviger ett nytt hus i slutet av månaden.

– Ägget, eller Ljungbergssalen, som den egentligen heter, blir en multimedia- och föreläsningssal som rymmer 100 personer. Blir det fler människor kan vi projicera bilder på ytterväggarna, förklarar Fredrik Persson Jonhed, som är projektansvarig vid Karlstads universitet.

Ljungbergssalen ingår som ett svävande utropstecken vid entrén på en helt ny byggnad som invigs den 29 september. Byggnaden, med arbetsnamnet HUS 21, ska framför allt lösa universitetets lokalbehov för teknik- och naturvetarutbildningarna. Men tanken är att husets lokaler ska vara flexibla.

– Vi vill inte låsa oss vid vissa utbildningar. Till exempel får vi en stor lokal som vi kallar för den pedagogiska verkstaden. Där ska man kunna göra allt från att bygga bilar till att ha övningar inom sjuksköterskeutbildningen, säger Fredrik Persson Jonhed.

Det är Akademiska hus som i samarbete med Skanska byggt det nya huset åt Karlstads universitet. Huset består framför allt av glas och träpanel, åtminstone vid entrén där Ljungbergssalen svävar.

– Resten av byggnaden är ju inte lika spektakulär. Där är det mer betong och vanliga fönster. Men hela huset kommer ändå att kunna erbjuda toppmoderna lokaler. Vi hoppas därför bli mer konkurrenskraftiga framöver, avslutar Fredrik Persson Jonhed.

Sammanlagt kommer huset att rymma 600 studentarbetsplatser.

Fakta/Kostade 270 miljoner

Namn:HUS 21 med bland annat den svävande Ljungbergssalen eller Ägget, vid Karlstads universitet.

Byggherre:Akademiska hus.

Totalentreprenör:Skanska.

Arkitekt:NFR Arkitektkontor.

Projektledare:Jonas Widing.

Kostnad:270 miljoner kronor.

Klart:Invigs den 29 september i år.