Nyheter

Odell: ”Bygg fler studentbostäder”

Samhället har misslyckats med studentbostadsbyggandet. Det anser kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell i en debattartikel. Byggregler måste förenklas och kommuner måste tillhandahålla mark till rimliga priser, föreslår han som botemedel.

Behovet av studentbostäder är skriande stort. Och större kommer det att bli om ingenting görs. Det skriver Mats Odell i en debattartikel i Göteborgsposten.
När 90-talisterna nu ger sig ut i studentlivet så måste samhället vidta åtgärder för att möta behoven av billiga studentbostäder. Flexibiliteten måste också öka eftersom antalet ungdomar i åldern 19-24 år efter 2013 sakta kommer att minska, skriver Mats Odell och radar upp ett antal förslag på hur man ska gå till väga:
– Universitet och högskolor måste få rätt att tillhandahålla bostäder för studenter och forskare. Det får de enligt lag inte göra i dag.
– Kommunerna på högskoleorter måste ta sitt ansvar och tillhandahålla mark till rimliga priser för studentbostäder. Mark som är planerad för ett visst ändamål på längre sikt bör på kort sikt upplåtas för tillfälliga studentbostäder.
– Byggreglerna för studentbostäder bör förenklas.
– Avskaffa fastighetsavgiften för studentbostäder.
– Byggreglerna bör bli som i Norge där det är skattefritt att hyra upp till halva privatbostaden.
Mats Odell anser att det är viktigt med långsiktigt stabila spelregler för bygg- och bostadsbranschen.
”Trots att vi befinner oss i en djup lågkonjunktur ökar nu bostadsbyggandet stadigt utan numera slopade byggsubventioner. Det är glädjande även om det sker från en alldeles för låg nivå” skriver han.