Nyheter

Odell ger byggbolagen <br></br> kalla handen

Regeringen har ännu inga åtgärder klara för att få den kristyngda byggbranschen på fötter igen. Eftersläpande underhåll och växande behov av renovering är främst ett problem för fastighetsägarna och inget för staten att subventionera, menar Mats Odell.

Efter Skanskas besked i tisdags om stora personalneddragningar träffade byggbolaget finansmarknadsminister Mats Odell. Skanskas ledning diskuterade då möjligheten att få fart på byggmarknaden genom en statlig satsning på renovering av de nergångna miljonprogramsområdena samt återinförande av rot-avdraget.
Men Mats Odell ställer sig avvaktande till båda förslagen. Det framkom när han deltog på seminariet Fastighetsmarknaden 09 under onsdagen.

— Om en fastighetsägare väljer att plocka ut vinst istället för att sköta underhållet av fastigheterna, ska då skattebetalarna gå in istället, undrar Mats Odell retoriskt och bollar därmed tillbaka frågan till byggbranschen.

Han är medveten om att byggbolagen har det tufft för närvarande, men anser att grundprincipen måste vara att fastighetsägaren har ansvaret för sina fastigheter och hur de hanteras.

— Staten kan aldrig gå in och kompensera för ett bortfall i efterfrågan på bostäder. Det absolut viktigaste regeringen kan göra för att undvika att ännu fler människor blir uppsagda är att hjälpa till att få ordning på de finansiella krediterna, säger Mats Odell.

Han tillägger dock att han inte kan utesluta en statlig satsning på miljonprogrammet eller införandet av ett nytt rot-avdrag. Regeringen har ännu inte tagit ställning i frågan.