Nyheter

Ökad flexibilitet för företagen i nya arbetsrättsförslaget

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Bild: Regeringen

Ett nytt förslag om den svenska arbetsrätten har nu presenterats av regeringen och samarbetspartierna. Bland annat får arbetsgivaren en ökad flexibilitet att göra undantag från turordningsreglerna.

Under måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna i januariavtalet, Liberalerna och Centerpartiet, den nya reformerade arbetsrätten. I förslaget ges arbetsgivaren ”ökad flexibilitet och bättre möjlighet att anpassa kompetensen efter verksamhetens behov, samt förutsägbarhet i olika steg i en uppsägningsprocess”. 

Bland annat ska arbetsgivaren få undanta fler anställda från turordningsreglerna än tidigare. I stället för två anställda ska företagen få behålla tre anställda vid neddragningar. Detta ska gälla samtliga företag oavsett storlek.

Det ska också bli lättare att vidareutbilda sig som anställd. Anställda som har jobbat för samma arbetsgivare i åtta år ska ha rätt att studera i ett år med 80 procent av lönen. Enligt förslaget ska det heller inte krävas mer än tolv månaders anställning för att få en tillsvidareanställning, från dagens 24 månader. Allmän visstidsanställning ska ersättas med särskild visstidsanställning.

– Det är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid presentationen.

Byggnads kommenterar förslaget med ”ett historiskt misstag”.  

– I en tid då vanligt folk ropar efter mer trygghet så är det här sällsynt tondövt. Förslaget innebär en urholkning av anställningstryggheten och är ett historiskt misstag. Att tillåta arbetarfientliga partier som C och L diktera villkoren inom arbetsmarknadspolitiken får ödesdigra konsekvenser. Det här har hanterats illa från det att utredningen tillsattes till där vi är idag, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.

Johan Lindholm tycker det är orimligt att arbetstagare ska behöva köpslå med sin anställningstrygghet för att få bättre möjlighet till omställning.

– Det här har varit ett beställningsjobb från Svenskt Näringsliv sedan dag ett. Och det är en stor svaghet att arbetarrörelsen är splittrad i något så grundläggande som arbetstagarnas anställningstrygghet, menar han.

Lagändringarna föreslås träda ikraft den 30 juni 2022. När reformerna planeras vara fullt utbyggda under 2026, beräknas den totala kostnaden motsvara cirka elva miljarder kronor per år.