Ola Berglund

 

1.       Hur är det att jobba som byggchef? Vad är roligast och vad är svårast?

Att jobba som byggchef är både roligt, inspirerande - och ibland frustrerande.  Roligast är att se mina medarbetare utvecklas och växa i sina olika roller i organisationen. Svårast är att hitta rätt kompetens. I en växande organisation är det en utmaning att få alla medarbetare att dra åt samma håll då det finns olika infallsvinklar beroende på vad deras tidigare organisationer och företag har fokuserat på .

2.       Hur ser din arbetsdag ut?

Den är väldigt varierande och det är det som är tjusningen med jobbet. Min dag innehåller till exempel samtal med platscheferna, entreprenadcheferna och med kund, anbudsgenomgång, genomläsning av kontrakt, ibland möten med huvudkontoret.

3.       Hur ska en bra ledare vara?

En bra ledare är ödmjuk och lyssnar på sin personal. En ledare måste kunna utvecklas sin personal och stödja sin personal genom att vara delaktig. Sen är det också viktigt att vara analytisk och strategisk och framför allt kunna ta beslut och stå för dem. Personalen får man bäst med sig genom att lyssna, respektera och skapa förståelse för beslut, mål och strategier.

4.       Hur tror du att byggchefens roll kommer att påverkas i framtiden i takt med att byggbranschen förändras?

En utmaning är att locka yngre personer till vår bransch, som är ganska statisk. Här får byggchefen en viktigare roll. Att utveckla medarbetarna är ett sätt att behålla och attrahera personal.  Att det kommer in mer utländska entreprenörer och arbetskraft som jobbar under andra villkor gör att byggchefen måste vara mer flexibel. Men jag ser inte detta som något problem. Den tekniska utvecklingen, med exempelvis maskinstyrning på marksidan, ställer högre krav på byggcheferna, särskilt platschefer.

 

Ola Berglund

FAKTA

Namn: Ola Berglund.

Befattning: Regionchef Syd & Väst på Strabag.

Ålder: 47.

Bor: Lomma.

Familj: Fru, två pojkar 12 och 14 år.

Intressen: Familjen, båtar (motor) och resor.

Karriärväg: 4-årig teknisk bygg, OHS(Officershögskolan) Reservofficer- Kapten, Väg&Vatten V90 Luleå Tekniska, Mätningstekniker, Arbetsledare bro/btg, Platschef bro&väg från 1997-2008, Midroc, BCA och VVProduktion/SVEVIA, Arbetschef SVEVIA 2008-2011, Arbetschef STRABAG 2011-2013, Regionchef STRABAG 2014-

Ledarskapsmotto: Ödmjukhet & Beslutsamhet!

Sagt om Ola: ”Kring Ola blir det sällan dålig stämning eller uppkommer konflikter”.  ”Man måste tänka utanför ramarna vilket är något Ola ständigt gör för att skapa en så bra lösning som möjligt för företaget, beställare och slutkonsument”. ”Ola är en trygg och väldigt lyhörd person som verkligen brinner för sitt yrke”. ”Han sätter organisationens bästa framför sitt eget”.

 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!