Nyheter

Olyckan i Kista kan leda till flera åtal

Polisutredningen kring dödsolyckan i Kista i somras går vidare. Åtal väntas mot flera personer i vår. <br></br> — I det här läget är vi övertygade om att någon kommer att åtalas, det är mer en fråga om det blir en eller flera, säger kriminalin

Just nu undersöker polisen kontraktsförhållandena mellan de inblandade bolagen.

Jan Burman bedömde tidigare att det juridiska ansvaret torde hamna främst på totalentreprenören Ruukki. Nu tippar han att även Cremona kan komma att ställas till svars.

Jan Burman tror att dagens datasystem, som kräver att alla värden läggs in i en ritning, kan ha lett till att balkens livtjocklek ändrades från 25 millimeter till 7 millimeter hos Cremona.

— Cremona är helt på det klara med att 7 millimeter var på tok, 25 millimeter skulle det vara. Det är ingen som med flit har försökt spara pengar på att ändra balken. Det verkar handla om den mänskliga faktorn — men det är ingen ursäkt, säger Jan Burman.

Kenneth Andersson, vd på Cremona, uppger att den ritning där balken fick 7-millimeterslivet inte var en färdig handling. Jan Burman menar att förhandskopior på ritningar borde märkas tydligt med till exempel en särskild färg.

— Såna här system måste vara idiotsäkra. Jag hoppas att det kommer ut något gott av det här, att man lär sig i branschen och inför något sådant system, säger han.

Kenneth Andersson tror att Cremona kommer att frias helt i polisutredningen.
— Det är inte vi som gjort felet. Det är ingen dimensioneringsgrej, det är en handhavandegrej, säger han.