Nyheter

Omtanke vid stambyte tog priset

Flexibla armaturer och omtanke om hyresgästerna vid stambyten. Det var vinnande koncept när de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo delade ut pris i tävlingen ”Utmärkt! Renovering”.

För lite fokus hamnar på renovering, framför allt nu när en stor andel av miljonprogrammet ska rustas upp. Det ansåg Sabo:s företrädare och bildade av den anledningen en tävling i bästa renoveringsmetod- samt produkt. Under tisdagskvällen delades priserna ut.

Fem tävlingsbidrag till kategorin bästa metod och sex till bästa produkt hade lämnats in. De tre finalisterna presenterades under onsdagens konferens ”Utmärkt” Renovering”.

— Det som varit väldigt tydligt, bland annat under presentationerna här, är att alla har haft ett tydligt kundperspektiv. Hur renovering och stambyten kan ske med så lite störningar för de boende som möjligt, säger Jan Borgbrant, professor emeritus vid Luleå tekniska universitet och juryns ordförande.

Det blev också tydligt när priserna delades ut. Vinnare i bästa renoveringsmetod blev YIT Sverige med sin metod för att genomföra renovering med kortare genomförandetider och tydlig information till hyresgästerna. Företaget har 4 000 medarbetare i Sverige och arbetar främst med fastighetstekniska installationer.

— Ofta upplever hyresgästerna i hus som renoveras en brist på relevant information. Man vet inte riktigt när hantverkarna egentligen ska komma och hur lång tid renoveringen ska ta. Vi satsar på att göra hyresgästerna delaktiga, sade Yngve Berglund vid YIT Sverige under tisdagens presentation.

För att uppnå en effektiv arbetsform har YIT som metod att handplocka personalgruppen som genomför renoveringen, framför allt de som ska sköta dialogen med boende. En särskild hyresgästsupport finns dessutom på företaget, dit boende i hus som renoveras kan ringa för att få information.

Markaryds Metallarmatur tilldelades priset för bästa renoveringsprodukt för sitt flexibla produktsortiment. Företaget har funnits sedan 1950 och har satsat på reglerutrustning för värme- och kylanläggningar, som används vid rotrenovering. Till exempel nyproducerade ventiler till element som passar även till äldre modeller, samt ett urval av adapters.

— Det innebär bland annat att hela element behöver bytas ut när vissa delar börjar bli gamla i husen. Behöver ventilerna bytas kan det göras snabbt och utan stora ingrepp i det befintliga rörsystemet, säger Kent Edvardsson, försäljningschef vid Markaryds Metallarmatur.

Samtidigt med de två renoveringspriserna delade Sabo även ut pris till bästa examensarbete. Det gick till Martin Bjermert på Mälardalens högskola som även han haft fokus på de som bor i husen som renoveras. Han har intervjuat 22 hyresgäster i ett större pågående renoveringsprojekt för att få reda på hur man får nöjda hyresgäster även under den stökiga upprustningsperioden.

Sabo hoppas kunna fortsätta dela ut renoveringspris varje år, säger Anders Johansson på Sabo.
— Vi försöker höja statusen på renoveringsarbete och hoppas att priset för bästa renovering ger viss uppmärksamhet till detta, säger han.
— Det vi önskar oss för framtiden är att fler bidrag skickas in, inflikar Jan Borgbrant.