Optimering kan ge 20 % mer utbyte av solel.

 

Detta är en annons från Solelgrossisten Sverige AB.

  

Det kan räcka med några löv eller skuggan från ett träd för att minska effekten från en solelsanläggning med upp till 20%. Intresset för optimering har därför ökat kraftigt den senaste tiden, men många har varit tveksamma eftersom det ofta betytt att man måste installera ett komplett system. Amerikanska TIGO har tagit fram ett koncept som gör att det går att få optimering bara på de paneler där det behövs. Och som kan kombineras med alla märken av både paneler och växelriktare.

– Man kan säga att varje panel i anläggningen är som ett segment i ett rör. Om det blir stopp på ett ställe så påverkar det hela flödet. Det säger Niklas Knöppel som är teknisk chef på Solelgrossisten AB, som är officiell distributör för TIGO I Sverige.

Enkelt uttryckt handlar optimering av solceller om att varje panel förses med en avkännare som konstant mäter effekten och kommunicerar via radio med en centralenhet vid anläggningens växelriktare.

Om effekten minskar för mycket stängs den aktuella panelen av från systemet och strömmen leds förbi. Effektförlusten påverkar då inte resten av anläggningen.

TIGOs lösning på detta skiljer sig från tidiga system, bland annat genom att det är helt skalbart och kan användas tillsammans med alla tänkbara växelriktare och solpaneler på marknaden. Deras TS4 är i grunden en kopplingsdosa som kan utrustas så att den antingen kan användas bara för att övervaka, för att dessutom erbjuda nödavstängning eller för att fungera som optimerare. Oavsett vad man väljer så går det att uppgradera den till nästa nivå genom att byta locket. En färgkod visar vilken funktion som är installerad.

– Om det bara är fyra paneler som kan hamna i skugga så är det onödigt att behöva installera optimerare på alla andra, vilket är fallet med andra system, fortsätter Niklas Knöppel.

 


På TIGOs weblösning kan du löpande se status på varje panel.

 

Olika växelriktare och paneler

– Det är också en stor fördel att det går att kombinera TIGOs optimerare med alla olika växelriktare och paneler. Det gör att kunden har kvar sin valfrihet och kan fritt välja de produkter som är mest lämpliga för det aktuella projektet. Det gör dessutom att det går att eftermontera systemet på befintliga anläggningar.

TIGOs optimerare kan avläsas på distans via en weblösning och användaren kan direkt se hur mycket effekt varje panel genererar i realtid och vilken panel som har problem. Det går även att stänga av panelerna en och en, eller alla på en gång, från samma verktyg.

Förberedda paneler

TIGO-boxarna monteras enkelt på vilka paneler som helst.

– Det är en fantastisk produkt att arbeta med, säger Niklas. I praktiken gör den att varje installerad anläggning kan ge ett betydligt högre energiutbyte och det i sin tur förkortar pay-back tiden markant. Jag är övertygad att optimering snart kommer att vara standard i branschen.

Läs mer om TIGO Optimering i praktiken HÄR

 


I TIGOs app kan du löpande se status på din anläggning.


Läs Byggvärlden nr 6
Läs Byggvärlden nr 6!
Klicka här

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!