Nyheter

Organisatör av svartjobb misstänks ha mördats

Polisen tror att en 31-årig man från Uddevalla har mördats. Mannen står åtalad för flera ekonomiska brott i byggbranschen. Nu har han varit försvunnen i tre veckor.

31-åringen tros vara en av två eller tre nyckelpersoner i den skattebrotthärva som har lett till att 13 personer har åtalats vid Göteborgs tingsrätt. Via åtta olika bolag tros männen ha undanhållit staten mellan 15 och 20 miljoner kronor i skatt och arbetsgivaravgifter.

Åklagaren hävdar att nyckelpersonerna har kontrollerat bolagen, men hållit sig i bakgrunden och fått andra personer att stå som officiella styrelseledamöter. Enligt åtalet har 31-åringen varit företrädare för ett bygghandelsföretag, ett ställningsuthyrningsföretag, fem byggentreprenadföretag och ett verkstadsbolag. Samtliga åtta bolag har försatts i konkurs.

Nu tror polisen att 31-åringen har mördats. Han försvann den 26 september, efter ett besök hos sin pappa. Han skjutsade hem sina syskon och skickade ett sms till en kompis på eftermiddagen. Det är det sista livstecknet från honom.

Några dagar senare anmälde mannens familj honom försvunnen. Polisen har sökt efter honom med helikopter, hundpatruller och till fots men ännu så länge utan resultat.

Vid mannens bostad stod hans bil, BMW:n som var hans ögonsten, olåst. I bilen låg hans mobiltelefon. Det är tecken som får polisen att tro att han har förts bort mot sin vilja.
— Han har hållit sig undan tidigare, men då har han alltid hållit kontakt med sina anhöriga, säger Thord Haraldsson, kriminalkommissarie.

Polisutredningen har visat att mannen har skulder och tidigare har utsatts för hot. Vilken typ av hot vill Thord Haraldsson inte avslöja:
— Det har funnits vissa hot mot honom i byggsvängen, säger han bara.

Polisen gick ut med namn och bild på 31-åringen i början av veckan. Det har lett till många tips, som polisen nu håller på att gå igenom.

Åtalet mot de 13 männen väcktes i augusti i år. Då bedömde åklagaren att rättegången skulle dröja ett år. 31-åringen satt häktad två månader men släpptes under sommaren.

En 41-årig man från Ljungskile försvann i början av veckan på ett sätt som liknar 31-åringens försvinnande. Byggbranschen är gemensam nämnare för de båda männen, men polisen är ännu inte säker på om det finns en koppling mellan fallen.

Den 41-årigen mannen är elektriker och anmäldes försvunnen av anhöriga i tisdags. Polisen besökte då hans hus i Ljungskile och fann dörren uppbruten.
— Allt personligt fanns kvar, hans telefon och plånbok, vilket tyder på att han har tvingats med, säger Thord Haraldsson.

Även 41-åringen har utsatts för hot tidigare. Under påskhelgen sköt någon på hans hus, men polisen kunde aldrig fastställa vem som låg bakom skottlossningen.

Polisen har sökt med helikopter i närområdet. I dagsläget är utredningen rubricerad som människorov.