Nyheter

Påhängd fasad prisad

Tävlingsbidraget ”Parkera ett hem”. Illustration: Joakim Sätterman.

Prefabricerade bostadsmoduler som dockas på befintliga fasader kan vara lösningen på bostadsbristen i landets studentstäder.

Förslaget kommer från arkitektstudenten Joakim Sätterman, som vinner studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge med bidraget ”Parkera ett hem”. 

Konceptet består av fyra olika husenheter som dockas på fasader på parkeringshus.

– Till hälften hakar man på och till hälften kilar man in den nya fasaden. Det är ett mindre ingrepp som också innebär att man kan använda befintliga trapphus och hissar. Syftet är just att man ska kunna utnyttja befintliga byggnader som redan finns i staden, säger Joakim Sätterman, som studerar mastersprogrammet Architecture & Urban Design på Chalmers tekniska högskola.

Bostadsmodulerna är tänkta att prefabriceras på fabrik. De kompakta lägenheterna finns i storlekar från nio till 34 kvadratmeter, men skulle kunna byggas ihop till större enheter.

Det vinnande bidraget har röstats fram av en jury bestående av medlemmar från Skanska, White och Göteborgs Stad med motiveringen att bidraget skapar liv i stadsmiljön och ger möjligheter att erbjuda nya och billigare boendeformer.

– ”Parkera ett hem” utvecklar staden på ett genomtänkt och resurssnålt sätt. Det har möjligheten att kunna förverkligas och bidra till en lösning på bostadsbristen bland studenter. Lösningen ger även nytt liv till parkeringshusens fasader och bidrar till en mer levande stadskärna, säger Anders Erlandsson, regionchef på Skanska Sverige.

Studenttävlingen, Skanska Sustainable Cities Challenge, ingår för tredje året i rad i Skanskas Framtidsdag och priset är en studieresa till New York. Årets tema är ”det hållbara samhället”. Priset delades ut på Skanskas Framtidsdag i Göteborg.

– Det känns jätteroligt att få bekräftelse att det inte bara är märkliga skolprojekt vi jobbar med utan att våra idéer fungerar i verkligheten, säger Joakim Sätterman.