Nyheter

Pandemin har drivit upp bostadsmarknaden

Denna villa i Tullinge strand, Botkyrka är årets mest klickade objekt, 379 431klick. Fotograf: Fastighetsmäklarna Stockholm

Bostadspriserna noterar en uppgång på cirka sju procent för innevarande helår. Pandemin har accelererat intresset för bostaden, där begrepp som hemarbete och ”hemester” har förändrat marknaden, som även visat ett uppsving för nyproduktion.

Det konstateras när Hemnet summerar 2020.

Efter en stark inledning på bostadsmarknaden i januari och februari tog oron för covid-19 över och skapade stor osäkerhet. Efter nedgångar i både pris och omsättning under våren återhämtade sig marknaden under sommaren och vid slutet av året är priserna på rekordnivåer i många delar av landet. 

Det finns också mycket som tyder på att pandemin har påverkat människors bostadspreferenser samtidigt som bostadsintresset legat på högstanivåer under stora delar av 2020. Det konstaterar Hemnet i sin årskrönika för året som gick.

– 2020 var året då bostaden blev mittpunkten i mångas liv. Och att många spenderar mer tid i hemmet verkar påverka människors bostadspreferenser. Vi ser en ökad längtan efter mer boyta, tillgång till trädgård och möjlighet till hemmakontor. Om dessa effekter kommer att bestå även efter att pandemin avtar återstår att se. Det är dock inte en orimlig gissning att exempelvis hemarbete kommer att fortsätta att vara en trend vilket kan påverka på bostadsmarknaden även på längre sikt, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Säsongseffekten med avtagande bostadsmarknadsaktivitet kan inte tänkas bli lika påtaglig under stundande jul och nyårshelg, jämfört med under ett normalår. Det sade Erik Holmberg, marknadsanalytiker på bostadssajten Hemnet.

– Aktiviteten kan inte tänkas vara riktigt så låg som den brukar vara, sade han och påminde om att aktiviteten var lite högre än vanligt i somras.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, flikade in att de svenska bostadspriserna noterar en uppgång på cirka 7 procent för innevarande helår.

– Större lägenheter har ökat mer i pris än mindre, sade han och noterade även att toppnivåerna från 2017 passerats för riket som helhet.

– Covid blev till skillnad mot vad det gick att oroa sig för ingen våt filt för bostadsmarknaden när 2020 nu ska summeras, sade han och konstaterade samtidigt att hemkontoret bidragit till det ökade intresset för bostäder.

Hemnets vd Cecilia Beck-Friis sammanfattade läget med att ”pandemin accelererat intresset för bostaden” och att det extra stora bostadsintresset är ett globalt fenomen.

Hemnet-analytikern Erik Holmberg angav att bostäder generellt sett säljs snabbare i år, oavsett om det rör sig om bostadsrätter, villor eller fritidshus där minskningen i tid varit mer påtaglig för de två sistnämnda grupperna.

– Försäljningstiden har gått ned på samtliga bostadstyper. En tro på stigande priser bland köpare har gjort det lättare att få till snabba avslut, sade han.

Villautbudet är samtidigt rekordlågt medan visningarna av annonser på villor, liksom på fritidshus, ökat. Relationen av sådana klick mot utbudet är något som i sin tur korrelerar starkt med hur prisutvecklingen har blivit. Därutöver har det märkts en tydlig ökning av tomtköp och ett uppsving för nyproduktion under 2020, enligt Erik Holmberg.

Hans Flink, marknadschef på Svensk Mäklarstatistik, sade att det har märkts några olika trender för fritidsbostäder. Dels ett köptryck från ”hemesterfirare” medan sådana hushåll som funderat på att sälja har ”sett ett fantastiskt läge att få bra betalt” för sina semesterbostäder.

Staffan Tell  sammanfattade läget med att intresset för bostadsmarknaden är stort och att de rådande starka prisförväntningarna är viktigt. Räntan ser också ut att hålla sig låg med en underliggande hög efterfrågan och bostadsbrist. Men utöver räntan är sysselsättningen en annan extra viktig faktor för bostadsmarknaden. Hur arbetsmarknaden utvecklar sig, liksom risken för ytterligare restriktioner som försvårar för bostadsmarknaden, är ett par faktorer på minuskontot som kan försvaga utvecklingen. I och med de många osäkra faktorerna är det svårt att ge en bedömning om hur bostadsmarknaden utvecklar sig under 2021, angav han.

Det stora intresset för att byta bostad syns tydligt i Hemnets statstik.  Under 2020 noterade Hemnet nya besöksrekord vid ett flertal tillfällen. I september uppnåddes den högsta nivån någonsin med 72,6 miljoner besök vilket var en ökning med 22 procent jämfört med samma månad året innan.

Nyhetsbyrån Direkt/Byggvärlden

Bildtexter till bildspelet ovan: 

Onlinevisning, Fotograf: Oscar Barkenbom.  Anna Hoffman på BlumenthalHoffman Fastighetsmäkleri genomför en livestreamad visning med Hemnet Live

Hemmakontoret: Fotograf: Fredrik J Karlsson, Mäklare: Alvhem, Stylist: Greydeco

Uteplats: Fotograf: Nick Neo, Mäklare: Innerstadsspecialisten, Stylist: Elin Skogh (Sense interiör)