Nyheter

Peab: ”Klart det är en besvikelse”

Domen som frikände de två tidigare cheferna på KPK Entreprenader är en besvikelse för Peab.

— Vi håller på och tittar igenom hela domen nu. Men spontant är det klart att det är en besvikelse, dels utgången men också de skadeståndskrav vi hade som ogillades av tingsrätten, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.

Peab har yrkat på skadestånd via sitt bolag Stockholm Entreprenad av de före detta KPK-cheferna och några av företagsföreträdarna. Men eftersom tingsrätten inte ansåg att KPK har betalat luftfakturor ogillades även skadeståndskravet.

Peab upptäckte oegentligheter i KPK Entreprenader när bolaget skulle fusioneras med Stockholm Entreprenad. En intern utredning gjordes och Peab polisanmälde saken sommaren 2009. Platschefen och vd:n sades upp.

Har ni agerat felaktigt?

— Inte som vi bedömer i dagsläget. Men vi får rannsaka vårt material om det var bristfälligt eller vad det kan vara som gjorde att åtalet ogillades. Vi tyckte att vi hade ett bra material som vi lämnade över till de rättsvårdande myndigheterna, säger Niclas Brantingson.

De två cheferna sades upp. Kan domslutet får konsekvenser för Peab ur arbetsrättssynpunkt?

— Vi får se när det här landar vad det får för konsekvenser för oss som arbetsgivare, säger Niclas Brantingson.

Åklagaren har gått på julledighet och Peab vet därför inte om hon avser att överklaga domen. En eventuell överklagan ska göras senast den 12 januari.