Nyheter

Peab köper forskningsanläggning

Peab förvärvar, genom dotterbolaget Acturum, 130 000 kvadratmeter toppmoderna lokaler av Astra Zeneca i Snäckviken, Södertälje. Förvärvet består av kontor och laboratorier med tillhörande utrustning. Dessutom övertas ett 15-tal forskningsprojekt.

Satsningen är ett långsiktigt åtagande för det nybildade bolaget Acturum, som ägs gemensamt av Peab och FAM, som i sin tur ägs av Wallenbergsstiftelserna. Målet är en livaktig utvecklingspark, kallad Biovation Park Telge, med ett förstklassigt läge och konkurrenskraftiga hyror.

Astra Zeneca kommer att fortsätta sin verksamhet inom produktion i anslutning till Biovation Park Telge med cirka 1500 anställda. Därutöver etableras SP Process Development, ett forskningsinstitut inom Life Science, samt initialt ett antal mindre utvecklingsbolag. Även Scania och Södertälje kommun (Campus Telge) kommer att etablera sig i området.

– Peab är den stora koncernen med det lokala engagemanget – inte minst i Södertälje där vi är aktiva i samhällsutvecklingen genom Telge Tillväxt, Telge Peab samt vår egen bygg- och anläggningsverksamhet, säger Tomas Anderson, affärsområdeschef för Peabs fastighetsutveckling.

– Biovation Park Telge blir en unik miljö för forskning, innovation och entreprenörskap inom livsvetenskaperna, som tar tillvara den infrastruktur som AstraZeneca etablerat i Snäckviken, säger Stephan Tolstoy, ordförande i Acturum.