Nyheter

Peab storsatsar på energi

Byggbolaget Peab ska investera cirka 300 miljoner kronor i bolag inom miljöteknik och energiproduktion. Investeringarna ska ske via det nybildade bolaget Peab Energi AB.

Peab har hemlighållit satsningen på energiinvesteringar. Först om några månader offentliggör Peab hur mycket pengar som Peab Energi ska investera.

— Det blir en kraftfull satsning, säger Eskil Hartman, vd för det nybildade bolaget Peab Energi AB.
Han vill inte avslöja några summor, men enligt Byggvärldens källor rör det sig om runt 300 miljoner kronor.

Eskil Hartman berättar att bolagets investeringar ska ske inom fyra områden:
Elproduktion, som till exempel vindkraftparker.
Nät och distributionssystem, som till exempel fjärrvärmenät.
Bränslen, allt ifrån etanol och biodiesel till pellets och vätgas kan bli aktuellt.
Energieffektiv teknik som till exempel system för individuella el- och värmemätare i lägenheter.

Gemensamt för investeringarna är att Peabs produktion ska ha nytta av bolagens produkter, säger Eskil Hartman.

Varför slår ni er in på en ny marknad?
— Vi vill inte bara bygga bostäder och kontor utan även kunna bestämma vilken energiförsörjning som ska finnas i husen och installera teknik som leder till att de boende kan påverka och därmed minska energiförbrukningen, säger Eskil Hartman, som närmast kommer från Eon.

Men det är inte första gången Peab storsatsar på energiområdet. Att Peab valt en egen väg i en i övrigt konservativ byggbransch visar sig också i deras satsningar på vindkraft. När Peab förra året köpte Mobjer Entreprenad AB var syftet att profilera sig som byggbolaget som kan vindkraft.

Mobjer Entreprenad AB har hittills byggt 50 procent av alla fundament och markarbeten i samband med svenska vindkraftetableringar. Målet att öka 2007 års omsättning på 100 miljoner kronor till 200-300 miljoner kronor de kommande två åren. Det ska ske genom att involvera Peabs anläggningsdivision i arbetet.